< Terug naar overzicht

Verbergt de droid een druïde?

Gaan we ook met HR-tech gewoon verder met allerhande testen die meer met hocuspocus dan met wetenschappelijk getoetst onderzoek te maken hebben? Veranderen ook de robots dan helemaal niets? Verbergt de droid een druïde?

HR-tech beheerst steeds explicieter de publicaties, podia en happenings waar HR-professionals de nieuwigheden en hete hangijzers van hun vak bespreken. Je moet al sterk in je schoenen staan om daar nog een bedenking tegenaan te gooien. Hans de Zwager, directeur van het Nederlandse communicatieplatform Personeelsnet Media, en zijn equipe deinsden er alvast niet voor terug om in hun prognose voor 2018 pront te afficheren dat HR-analytics ook in 2018 de belofte nog niet zal waarmaken. Niet dat ze niet in HR-analytics geloven, alleen merken ze op dat de verwachtingen te hoog gespannen zijn voor de korte termijn. Bovendien heeft zowel HR als het management nog te weinig affiniteit met dataverwerking.

Uiteraard zal HR-analytics en de hele HR-techwereld doorbreken. Daaraan twijfelt niemand, ook onze collega’s van Personeelsnet niet. We moeten echter durven toegeven dat we ons niet gek mogen laten maken door de goeroes en hun adepten. Laten we ervoor gáán, maar laten we dat met de nodige omzichtigheid doen.

Neen, er is geen tijd meer te verliezen, we moeten absoluut vandaag, nu, onmiddellijk al mee met die evolutie – begrijp ons niet verkeerd. Alleen moeten we écht weten waarmee we bezig zijn, en ook op dit hyperactuele vlak moeten we het gezonde boerenverstand gebruiken om lekker ouwerwets het kaf van het koren te blijven scheiden. Op elk podium staan genieën én kwakzalvers. Het komt er ook op dit gebied simpelweg op aan om te vertrouwen op de wetenschappelijk en technologisch beslagen voortrekkers én tijdig de nepwonderzalf te mijden.

Niet de technologie maakt me ongerust, wel de inhoudelijke toetsstenen. Het hoeft, bijvoorbeeld, niet eng te zijn dat algoritmen een analyse maken van sollicitanten en bepalen wie geschikt is voor een bepaalde functie of onderneming en wie al zeker niet. Het zou wél eng zijn dat dit gebeurt op basis van theorieën die geen enkele wetenschappelijke grond hebben.

Denk maar aan een sollicitatiegesprek voor een webcam of zelfs een selfiecamera, waarbij de computer je persoonlijkheidstrekken bepaalt. Sterk, maar op basis van welke theorie wordt die persoonlijkheid geschetst? Is dat gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek of wordt er (nog altijd) gebruik gemaakt van allerhande fantastische verhalen (juist, verhalen die vooral fantastisch zijn, maar die wetenschappelijk kant noch wal raken). Kortom, gaan we ook met HR-tech gewoon verder met grafologie en allerhande testen die meer met hocuspocus dan met wetenschappelijk getoetst onderzoek te maken hebben? Veranderen ook de robots dan helemaal niets? Verbergt de droid een druïde?

⇒ Dit is het voorwoord van HR Square 176. Zin in het volledige nummer (in print en online)? Zin in een volledige jaargang en het online-archief? Word lid van HR Square. Hoe? Contacteer Nathalie Dierickx: 0474 97 07 43. Of stuur haar een e-mail: nathalie.dierickx@hrsquare.be

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen