< Terug naar overzicht

Veel werkgevers blind voor of verlamd door ziekte van presenteïsme

Volgens een onderzoek van het Britse CIPD zouden ongeveer vier op vijf werkgevers rapporteren dat werknemers thuis doorwerkten terwijl zij ziek waren. Maar twee op vijf troffen geen enkel initiatief om het probleem aan te pakken. Volgens de invloedrijke HR-vereniging had het niet mogen zijn dat pas een globale pandemie gezondheid en welzijn van de werknemers naar de top van de bedrijfsagenda stuwde als kritiek element voor de bedrijfscontinuïteit. Ook na corona moeten bedrijven gezondheid en welzijn als een hoog doel stellen

Het jaarlijkse rapport van CIPD liet zien dat 84 procent van de werkgevers presenteïsme heeft vastgesteld, zowel op het werk als thuis. Zeven op tien observeerden ook een vorm van ‘leavism’, het gebruiken van vrije tijd (vakantiedagen, rustdagen, meer uren dan contractueel…) door werknemers die eigenlijk te ziek zijn om te werken. Van hen deden 43 procent niets tegen presenteïsme en zelfs 47 procent niets tegen leavism.
Lijnmanagers hebben een sleutelrol te spelen, maar beschikken vaak niet over de gepaste kennis en vaardigheden. Nog geen twee vijfde van de bedrijven verschaft aan lijnmanagers meer opleiding om werknemerswelzijn te ondersteunen. Dat terwijl lijnmanagers nog meer dan vroeger onder grote druk staan.

Toch is er op sommige terreinen beterschap.

  • Bedrijven worden minder reactief en meer proactief.
  • Meer dan de helft gaf meer welzijnsondersteuning of ermee verbonden voordelen.
  • Mentale gezondheid krijgt grotere aandacht bij 57 procent van de respondenten (tegen 41 procent het voorgaande jaar).

Niettemin gaat het niet goed met de stressbestrijding: 79 procent rapporteert stress-gebonden afwezigheden en bij bedrijven met meer dan 250 werknemers stijgt dit tot 91 procent. Stress wordt wel meer bestreden, maar dat gebeurt volgens de helft van de respondenten niet effectief.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen