< Terug naar overzicht

Veel vooroordelen over veganisme op de werkvloer

Bijna de helft van de veganistische werknemers vindt dat ze gediscrimineerd worden op het werk. En misschien niet onterecht. Er bestaan veel vooroordelen over veganisme bij werkgevers. Ze zien het als de zoveelste hype en vinden dat veganisten hun mening niet moeten opdringen aan collega’s op het werk. Een kleine minderheid van werkgevers gaat zelfs zo ver dat ze geen veganisten willen aanwerven, mochten ze het op voorhand weten.

Terwijl vegetariërs op begrip kunnen rekenen van werkgevers, worden veganisten vooral als lastposten gezien. Dat blijkt uit een rondvraag van een Brits bureau gespecialiseerd in arbeidsrecht bij 1000 veganistische werknemers en 1000 werkgevers. Bijna een derde (31 procent) van de veganisten zegt onheus behandeld of gepest te worden omwille van hun levensovertuiging. Bij millennials loopt dit percentage op tot 36 procent.

Minder dan een vijfde (18 procent) van de medewerkers zegt dat er in de bedrijfscafetaria veganistische maaltijden aangeboden worden. Bijna alle ondervraagde medewerkers (96 procent) signaleren dat ze hun werkdag op lederen bureaustoelen moeten doorbrengen, hun handen moeten wassen met zeep die getest is op dieren (86 procent). Slechts 6 procent heeft een veganistich werkuniform dat dus niet gemaakt is van leder of wol.

De rondvraag bij werkgevers toont dat bijna de helft (48 procent) geen rekening houdt met de wensen van veganisten en dus niet in veganistische alternatieven voorziet in het bedrijfsrestaurant of geen diervriendelijke producten aankoopt. Ter vergelijking: bijna acht op tien werkgevers biedt wel vegetarische alternatieven aan.

Werkgevers die wel rekening houden met hun veganistische medewerkers stellen wel dat het duur is (32 procent) en dat het niet gemakkelijk is om bijvoorbeeld veganistische maaltijden aan te bieden omdat de kans groot is dat ze de bal misslaan.

Ten slotte stelt een kwart van de werkgevers dat veganisme de zoveelste hype is of dat werknemers zich bekeren tot veganisme omdat ze willen afvallen. De overgrote meerderheid van de werkgevers (94 procent) is er dan ook van overtuigd dat veganisten hun mening niet moeten opdringen op het werk en zich enkel moeten concentreren op hun taken (71 procent). Opvallend is dat 3 procent van de werkgevers te kennen geeft een kandidaat niet te willen aanwerven als ze weten dat hij veganistisch is. Daarbij vergeten ze wel dat discrimineren op basis van een levensbeschouwelijke overtuiging wettelijk verboden is.

Bron: www.hrmagazine.co.uk / www.peoplemanagement.co.uk

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen