< Terug naar overzicht

Veel meer werkvolk gezocht, maar hoe het te vinden?

Volgens een enquête bij 520 Belgische werkgevers plant een op twee zijn personeelsbestand tegen eind december 2021 uit te breiden, terwijl een op vijf een inkrimping van het personeelsbestand verwacht. Het optimisme overheerst opvallend. Maar zullen de toenemende vacatures kunnen ingevuld worden en hoe?

Volgens de resultaten van de enquête verwachten de werkgevers voor het komende kwartaal een dynamische arbeidsmarkt en een sterke jobcreatie in de drie gewesten: +33 procent in Wallonië, +32 procent in Vlaanderen en +27 procent in Brussel. De wervingsintenties nemen overal fors toe, zowel ten opzichte van het vorige kwartaal als in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De werkgevers in de zeven bedrijfssectoren waarvoor gegevens beschikbaar zijn, verwachten dat de jobcreatie in het vierde kwartaal van 2021 zal toenemen. De werkgevers in de sector Financiën, Verzekering, Vastgoed en Diensten aan bedrijven (+38 procent) tonen zich het meest optimistisch, gevolgd door de werkgevers van de Groot- en detailhandel (+36 procent) en de Maakindustrie (+35 procent). Ook zijn de wervingsintenties zeer bemoedigend in de Openbare Diensten, Gezondheidszorg, Onderwijs en Maatschappelijke Dienstverlening (+31 procent) evenals in de Bouw (+28 procent) en in Transport en Logistiek (+23 procent). De werkgevers uit de sector Overige Productie' (+12 procent) – Landbouw & Visserij, Elektriciteit, Gas & Water, Extractieve Industrie – maken de meest voorzichtige prognoses.

Volgens de enquête is de nettotewerkstellingsprognose hoger naarmate het bedrijf groter is: +8 procent voor micro-ondernemingen (< 10 werknemers), +22 procent voor kleine ondernemingen (10-49 werknemers), +28 procent voor middelgrote ondernemingen (50-249 werknemers) en +39 procent voor grote ondernemingen (≥ 250 werknemers).

Wie zoekt, vindt. Of niet?

Het permanente tekort aan arbeidskrachten treft 77 procent van de respondenten. Dat cijfer is in 15 jaar nooit hoger geweest. Om dit tekort het hoofd te bieden, denkt 37 procent van de organisaties aan investeren in opleiding, ontwikkeling van vaardigheden en coaching, terwijl 72 procent zegt meer flexibiliteit te willen bieden, zowel qua werktijden als qua werklocatie. Voorts is 30 procent van de werkgevers bereid de salarisvoorwaarden te verbeteren om kandidaten aan te trekken en 23 procent biedt niet-financiële voordelen zoals verlofdagen.
Ten slotte zegt 19 procent bereid te zijn bij het aanwerven minder hoge eisen te stellen op het gebied van vaardigheden of ervaring, terwijl 10 procent van hen zou kunnen beslissen om de vaardigheden van de kandidaten niet meer te evalueren.

Voor HR-afdelingen en voor veel bedrijven dringt opleiding zich op als de prioriteit op korte termijn en heel wat ondernemingen bereiden zich voor om de komende zes maanden hieromtrent nieuwe initiatieven te lanceren: 30 procent van de respondenten is van plan binnen de zes maanden nieuwe technische opleidingsprogramma's te lanceren, 26 procent zal de vaardigheden van de managers versterken, 25 procent denkt nieuwe opleidingen aan te bieden om de soft skills te verbeteren, terwijl 22 procent gepersonaliseerde loopbaan-coaching zou opzetten om het gebrek aan beschikbaar talent te compenseren.

De financiële kost (22 procent), de tijd (22 procent) en het gebrek aan kennis of strategie betreffende de te initiëren opleiding (13 procent) worden als voornaamste obstakels van permanente opleiding genoemd.

Bron: ManpowerGroup

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen