< Terug naar overzicht

VDP Oost-Vlaanderen verlaat nationale organisatie en heet voortaan HR@Work

De Vereniging Directeurs Personeelszaken (VDP) Oost-Vlaanderen verlaat de nationale organisatie en gaat zelfstandig door onder de naam HR@Work. Rony Hoebeke (ex-Corona-Lotus en VKW Oost-Vlaanderen) is niet langer voorzitter. Hij geeft de fakkel door aan een vierkoppig bestuur.

“Wij vroegen ons af wat het nut was van de nationale overkoepeling”, legt Rony Hoebeke uit. “De afdelingen betalen wel bijdragen, maar wij zien de meerwaarde van een centraal bestuur niet. Wij willen de koepel zeker uitnodigen tot samenwerking, maar leggen de vinger ook aan de pols. VDP moet haar structuur in vraag durven stellen. De bal ligt in het kamp van het algemeen bestuur.”
HR@Work is de actieve poot van de cvba HR-Connections, de juridische entiteit van HR@Work. De idee om een eigen cvba op te richten is vooral ingegeven door een meningsverschil over de te varen koers. “VDP richt zich uitsluitend op personeelsdirecteurs van bedrijven met een bepaalde grootte en dat is te beperkt”, zegt Hoebeke. “De vraag naar begeleiding in HR komt van alle fronten. Met H@Work verruimen we de doelgroep naar iedereen die actief is in HR en die een inhoudelijke vraag heeft over human resources. We denken bijvoorbeeld aan assistenten van HR-managers of aan consultants. De mogelijkheid tot besloten vergaderingen onder HR-managers behouden we zeker.”
De leiding is nu in handen van een kwartet, zij het gedeeltelijk. Aleïda Van Gansbeke (Samsonite), Siska Vermandere (Mode Vögele), Gert Thienpont (Ivago) en Peter De Waegeneer (Barry Callebaut) nemen enkel de ‘inhoudelijke leiding’ op zich. Zij bepalen de aanpak en thematiek van HR@Work, Rony Hoebeke buigt zich volledig over het juridische luik. “Ik zoek al jaren een voorzitter die mij komt vervangen”, zegt Hoebeke. “Dit kwartet is daartoe bereid, maar verkiest zich volledig op de inhoud te concentreren. Het rekent op onze expertise voor de juridisch-organisatorische kwesties. Vanuit professioneel oogpunt is die opdeling ook een goede zaak. De juridische kant mag je niet verwaarlozen.” Hoebeke vervult geen andere functies meer.
Peter De Waegeneer, één van de vier bestuursleden, bevestigt dat het bestuur als een kwartet naar buiten treedt. “Intern is er een taakverdeling, maar niemand van ons is ‘dé voorzitter’.” De Waegeneer benadrukt dat HR@Work zich ook op kleine bedrijven zal richten. “Dit vergt een specifieke aanpak. Binnen een KMO is dezelfde persoon vaak voor verschillende functies verantwoordelijk. Hij of zij combineert bijvoorbeeld de financiële afdeling met HR. De HR-vakkennis is er dikwijls beperkter. We zullen voor deze doelgroep meer teruggaan tot de basics van HR.”

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen