< Terug naar overzicht

VDAB zet sterker in op langdurig zieken

Steeds meer langdurig zieken volgen bij de VDAB vrijwillig een traject om opnieuw aan de slag te kunnen gaan. Het gaat om een stijging van maar liefst 40 procent in vergelijking met vorig jaar.

Dat stelt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) als antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams parlementslid Jan Hofkens (N-VA). De VDAB heeft al enkele jaren een samenwerking met GTB (dat gespecialiseerde trajectbegeleiding organiseert van personen met een arbeidshandicap), de ziekenfondsen en het RIZIV om via vrijwillige trajectbegeleiding langdurig zieken aan het werk te helpen. In 2015 startten 2403 langdurig zieken vrijwillig met een traject naar werk bij de VDAB. Dat is 40 procent meer in vergelijking met het jaar daarvoor, toen 1723 personen zich inschreven.

De VDAB slaagt erin om meer en meer langdurig zieken aan te spreken en te motiveren om zich opnieuw op de arbeidsmarkt te begeven. Deze aanpak blijkt ook succesvol, want 61 procent van de langdurig zieken die zo'n traject volgen, vindt ook werk.

Jan Hofkens pleit dan ook voor een uitbreiding van dergelijke trajectbegeleiding voor langdurig zieken: “Het stijgend aantal langdurig zieken toont aan dat de ziekteverzekering een hangmat dreigt te worden. Dit moeten we vermijden door de langdurig zieken ook actief te betrekken in het Vlaamse activeringsbeleid.”

“Blijkbaar zijn er steeds meer langdurig zieken gemotiveerd om werk te zoeken. Maar de deelname aan activeringstrajecten is nu nog te vrijblijvend en volledig op vrijwillige basis. Mochten langdurig zieken verplicht worden om zich opnieuw te integreren op de arbeidsmarkt, staat de VDAB klaar om hen met trajecten op maat te begeleiden”, argumenteert het Vlaams parlementslid.

Bron: Metro (metrotime.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen