< Terug naar overzicht

VDAB organiseert eerste hulp bij sociale ongevallen

De Vlaamse Dienst voor Beroepsopleiding en Arbeidsbemiddeling (VDAB) richt in elke Vlaamse provincie een “vliegende ploeg” op om werknemers na het faillissement of de herstructurering van hun bedrijf zo snel mogelijk aan een nieuwe job te helpen.

Ons land scoort in de rangschikking van het BBP per inwoner minder goed omdat weinig Belgen werken en de actieve Belgen weinig uren werken. De arbeidsproductiviteit is volgens het onderzoeksinstituut een eenvoudige maar krachtige indicator van de economische efficiëntie. De productie per uur, de werkgelegenheidsgraad en de arbeidsduur bepalen het inkomen per inwoner. Een hoge productiviteit is belangrijk om de hoge loonkosten in ons land te verantwoorden.

Een hoge productiviteit kan echter ook het gevolg zijn van perverse effecten. De hoge Belgische productiviteit weerspiegelt de lage werkgelegenheid. Als gevolg van de hoge loonkosten staan ondernemingen onder druk om minder productieve fabrieken te sluiten, hetgeen de productiviteit verhoogt, maar ook banen kost.

De rangschikking van het BBP of inkomen per inwoner verschilt grondig van de hitparade van de productiviteit per gewerkt uur. De VS blijven met voorsprong het land met het hoogste inkomen per inwoner.

Nergens is de kloof tussen het BBP per gewerkt uur en het BBP per inwoner groter dan in België. De belangrijkste reden is dat de arbeidsduur in België 20% lager ligt dan in de VS. Bovendien is de Amerikaanse werkgelegenheidsgraad 16% hoger. Belgische 55-plussers verlaten massaal de arbeidsmarkt door een of andere vorm van vervroegd pensioen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen