< Terug naar overzicht

VDAB neemt controle en sanctionering van werkzoekenden over

Op 1 januari 2016 nam de VDAB de controle en sanctionering van werkzoekenden over van de RVA. De VDAB zal de nieuwe bevoegdheid meteen ook omvormen, zodat ze past in zijn efficiƫnte en moderne manier van werken.

In de Zesde Staatshervorming werd één van de anomalieën binnen het bevoegdheidsdomein Werk weggewerkt: de bevoegdheid over de controle en sanctionering van werkzoekenden wordt toegevoegd aan de instantie die vandaag al instaat voor de begeleiding. Dat is logisch, zij zijn immers het best in staat om in te schatten of een werkzoekende effectief voldoende inspanningen levert om een job te zoeken. Het is ook efficiënter, want de dossiers moeten niet langer door twee verschillende niveaus bestudeerd, becommentarieerd en beslist worden.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters: “Ik ben uiteraard tevreden dat we deze bevoegdheid ook aan het takenpakket van de VDAB kunnen toevoegen. We integreren de nieuwe bevoegdheid meteen in het bemiddelingsproces, zodat we geen parallelle circuits hebben en korter op de bal kunnen spelen tijdens de bemiddeling zelf. De mechanische controle op vaste momenten van de RVA verdwijnt en wordt vervangen door een consequente opvolging, op maat van het individu. Niet iedereen zal door dezelfde molen gedraaid worden.”

De controledienst werkt volledig onafhankelijk om te vermijden dat de rollen van rechter en partij door elkaar zouden vloeien. Vanaf het moment dat een bemiddelaar aangeeft dat een werkzoekende niet gedaan heeft wat hij moest doen, neemt de controledienst het dossier over en heeft de bemiddelaar geen toegang meer. Ook de verschillende provinciale diensten verdwijnen en worden vervangen door één centraal aangestuurde controledienst, met verschillende regionale kantoren. De controle zal op een neutrale, objectieve en uniforme manier gebeuren. Regionale verschillen in de behandeling van dossiers moeten verleden tijd zijn.

Er wordt ook meer ingezet op digitalisering. De tool ‘Mijn Loopbaan’ wordt de spil. Hierin wordt alles ondergebracht: sollicitaties, cv’s, motivatiebrieven,… De werkzoekende kan er alles kwijt over zijn zoekgedrag. Voor mensen die minder vlot toegang hebben tot de e-toepassingen, blijft de gebruikelijke dienstverlening van de VDAB bestaan.

Bron: Persbericht Vlaams minister van Werk Philippe Muyters


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen