< Terug naar overzicht

VDAB leidde vorig jaar 1446 verpleegkundige op

In 2014 startte de VDAB 1446 opleidingstrajecten verpleegkunde op. Een daling met 300 kandidaten.

De VDAB leidt werkzoekenden via de kortste weg op naar knelpuntberoepen. Dat kan in de eigen opleidingscentra of in samenwerking met partners. De OKOT (onderwijskwaliferende opleidingstrajecten) zijn een voorbeeld van een dergelijke samenwerking. Via dit soort trajecten geeft VDAB werkzoekenden de kans een diploma te halen en de competenties voor een knelpuntberoep te verwerven.

In 2014 werden er 6589 van dergelijke ‘onderwijskwalificerende opleidingstrajecten’ opgestart. Momenteel bestaan er al 42 trajecten, gaande van elektromechanica, over transport, zorg en boekhouden. Deze OKOT-aanpak is zeer succesvol. 75% van de afgestudeerden is na zes maanden aan het werk.

In 2014 zijn er 1446 OKOT-opleidingen verpleegkunde opgestart. In vergelijking met 2013 is dit een daling van zowel het aantal hooggeschoolde (-101 kandidaten) als laag- en middengeschoolde (-232 kandidaten) werkzoekenden.

Volgens de VDAB is deze daling toe te schrijven aan verschillende oorzaken. De OKOT’s voor onderwijzer en kleuteronderwijzer kwamen meer in de kijker en hierop werd opvallend meer ingeschreven (van 117 naar 260 inschrijvingen). Deze opleidingen trekken mensen aan met een vergelijkbaar profiel als de opleidingen verpleegkundige. Daarnaast is er ook de recente berichtgeving in de media dat door besparingen vooral in ziekenhuizen, het aantal aanwervingen van verzorgend en verplegend personeel momenteel wat getemperd is. Ook het uniform hanteren van de toelatingsvoorwaarden voor alle OKOT's door VDAB zal voor een aantal mensen meegespeeld hebben.

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen