< Terug naar overzicht

VDAB controleert vanaf 2015 zoekgedrag werklozen

Vanaf 2015 neemt de VDAB de controle op het zoekgedrag van werklozen over van de RVA, de federale openbare instelling die waakt over het recht op werkloosheidsuitkeringen. Dit is een gevolg van de staatshervorming.

De regeringstop en de partijvoorzitters hebben het principeakkoord over de overheveling van de ‘controle op de beschikbaarheid van de werklozen’ naar de gewesten opnieuw bevestigd.

De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) controleert sinds 2004 of werklozen voldoende inspanningen doen om een job te vinden. Vorig jaar controleerde de RVA ruim 101.000 werklozen. Dat leverde bijna 24.000 sancties op.

Vanaf 2015 zal de VDAB die momenteel werkzoekenden adviseert en opleidt, en ook bemiddelt tussen werklozen en bedrijven, eveneens verantwoordelijk worden voor de sanctie die werklozen krijgen als ze niet genoeg hun best doen om een baan te vinden.

Muur tussen consulent en controleur


“Dit zal het activeringsbeleid versterken. Vandaag zijn de wortel en de stok over twee overheidsniveaus verspreid. Als we consequent willen zijn inzake rechten en plichten, is het beter die in handen van één organisatie te geven”, zegt Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van VDAB, in De Standaard.

De controles zullen ook efficiënter kunnen en het biedt kansen op vereenvoudiging. Zo wil Leroy een einde maken aan de rompslomp met attesten die bedrijven nu moeten afleveren, zodat de werklozen aan de RVA kunnen bewijzen dat ze hebben gesolliciteerd.

De Vlaamse sociale partners vrezen echter voor de ‘onafhankelijkheid’ van de hulpverlening als de VDAB tegelijk agent en rechter moet spelen. “Als begeleiding én controle samen bij de VDAB komen, kan er in geen geval sprake van zijn dat een consulent tegelijk de rol van controleur krijgt. Tussen die twee moet er een muur komen, anders krijgen we rolvervaging, zal de kwaliteit van de VDAB-werking snel achteruitgaan en verliest de arbeidsdienst aan geloofwaardigheid bij werklozen én bedrijven”, zegt Caroline Copers, Vlaams secretaris bij de socialistische vakbond ABVV.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen