< Terug naar overzicht

VBO en VEV in de clinch over loonbeleid

VBO-bestuurder Tony Vandeputte zag een voorstel van VEV-voorzitter Jef Roos om een regionaal loonbeleid in te voeren en op die manier de economische verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië aan te pakken, helemaal niet zitten

Vandeputte weerlegde de bewering van Roos dat het loonvormingsproces in België een te centralistisch gebeuren zou zijn. “De verschillen tussen de gewesten tonen aan dat de situatie niet overal gelijk is”, aldus Vandeputte. “Logisch, want de nationale loonnorm wordt duidelijk anders ingevuld naargelang de sector en/of het bedrijf.”

Het VBO betwist de stelling van de VEV-collega’s over het grote verschil in arbeidsproductiviteit tussen Vlaanderen en Wallonië. Dat verschil bestaat vooral tussen de sectoren en tussen de Vlaamse provincies onderling, meent de federale werkgeversorganisatie. “De productiviteit in Antwerpen ligt 12% hoger dan in de rest van Vlaanderen en zelfs 30% hoger dan in Limburg. Terwijl er maar een verschil is van 9,5% tussen Vlaanderen in zijn geheel en Wallonië. In Luik ligt de productiviteit hoger dan in Limburg. Moeten we per subregio onderhandelen over de lonen? Jef Roos vergeet de sociale realiteit. Het zwaartepunt van de CAO-onderhandelingen ligt nu al in de sectoren. Door de federale loonnorm liggen de loonkosten nu in Vlaanderen verhoudingsgewijze iets lager dan ze zonder loonnorm zouden zijn.”

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen