< Terug naar overzicht

VBO: 'Belgische handicaps nu wegwerken'

Op basis van de resultaten van een peiling onder haar sectoren, verwacht het VBO in 2010 toch al een lichte groei van de Belgische economie met 0,2 procent. Topman Rudi Thomaes benadrukt dat ons land over troeven beschikt om versterkt uit de crisis te komen, maar dat deze dan wel uitgebouwd moeten worden én dat een aantal handicaps nog dienen weggewerkt te worden.

Rudi Thomaes, gedelegeerd bestuurder van het VBO: “We moeten ons er allemaal van bewust zijn dat de impact van deze crisis nog geruime tijd zal nazinderen en dat we het verlies aan rijkdom in de komende twee jaar lang niet volledig zullen goed maken. Ons land blijft over troeven beschikken om versterkt uit de crisis te komen, maar dan is het wel belangrijk dat we deze troeven uitbouwen en vooral bepaalde handicaps wegwerken.”

"Geen continue loonsverhogingen"


De topman van de werkgeverskoepel stelt dat iedereen moet beseffen dat in de nieuwe realiteit, bepaalde zaken die voorheen vanzelfsprekend waren, dat nu niet meer zijn. Thomaes: “Ik denk daarbij allereerst aan sommige opwaartse mechanismen die de overheidsuitgaven totaal onafhankelijk van de groei laten stijgen. Een ander voorbeeld is de verwachting die alom leeft dat ons economisch weefsel continue loonkostenverhogingen kan blijven dragen. Ook de gelatenheid waarmee we soms talent laten wegvloeien uit de arbeidsmarkt stemt tot nadenken. Ten slotte is het in ons land blijkbaar gemakkelijk om nieuwe instellingen en regels te creëren, maar zeer moeilijk om verouderde instellingen en regels af te schaffen. Ik roep de sociale partners en de politici dan ook op tot moed en daadkracht om de erosie van onze economische onderbouw te stoppen en deze moeilijke tijden aan te grijpen om te zorgen voor een duurzaam economisch herstel.”

De resultaten van de conjunctuurrondvraag van het VBO hebben we samengevat in dit artikel.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen