< Terug naar overzicht

Van Hool betaalt de prijs voor ontslag vakbondsman

Bij de busconstructeur Van Hool brak op 18 augustus een staking los. De actie was gericht tegen het ontslag van een afgevaardigde van de liberale vakbond ACLVB. Ze duurde een dag en werd ook erkend door het ACV en het ABVV. Enkele dagen later bereikten directie en vakbonden een akkoord over het ontslag.

De afgevaardigde van de ACLVB werd vlak voor het begin van de jaarlijkse vakantie ontslagen. In een persmededeling achteraf motiveerde de directie van Van Hool haar beslissing door de afgevaardigde een consequent negatieve en storende houding aan te wrijven. De man zou zich niet gehouden hebben aan CAO’s, het sociaal overleg ondermijnd Freehebben en foute informatie verspreid hebben.
De staking die daarop volgde, werd georganiseerd door de ACLVB. Het ACV en het ABVV verleenden “passieve steun”, in de zin dat ze hun leden opriepen de stakingsposten niet te doorbreken en terug te keren naar huis. Een ruime meerderheid van de meer dan 4000 werknemers ging niet aan het werk, al dan niet uit eigen beweging.
Nochtans leek de staking naderhand meer een symbolische en principiële actie te zijn dan dat ze wees op effectieve of grootschalige steun aan de geviseerde afgevaardigde. Ook uit vakbondskringen kreeg de man immers kritiek. Zijn eigen vakbond stemde in met het verzoeningsvoorstel van de sociaal bemiddelaar. Het ontslag wordt gehandhaafd, Van Hool betaalt de verbrekingsvergoeding en verbindt zich ertoe samen met de bonden de sociale relaties te evalueren en daarover te rapporteren aan de sociaal bemiddelaar tegen 30 september.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen