< Terug naar overzicht

Van de bak naar het werk

De eerste negen maanden van 2019 stapten 596 gedetineerden in het ‘aan de bak’-programma van de VDAB. Dit programma begeleidt gedetineerden naar werk met het oog op hun herintegratie.

Werk voor ex-gedetineerden is essentieel voor een geslaagde re-integratie in de samenleving. Daarom lanceerde de VDAB in 2001 het programma ‘uit de bak, aan de bak’, een campagne in de gevangenissen die focust op talentontwikkeling en werk. Het programma slaat een brug tussen de gevangenis en de arbeidsmarkt. Een detentieconsulent bereidt samen met elke gedetineerde die instapt en die binnen afzienbare tijd de gevangenis mag verlaten een traject naar werk voor. Zo biedt het programma gedetineerden een beter toekomstperspectief.

De eerste negen maanden van 2019 volgden 596 gedetineerden het programma, in geheel 2018 waren er dat 772, zo blijkt uit het antwoord op een parlementaire vraag aan Vlaams minister van Werk Hilde Crevits. Het grootste deel van de arbeidsbegeleiding gebeurt bij gedetineerden die kortgeschoold zijn. Zij kiezen vaak voor een opleiding tot lasser, magazijnmedewerker of professionele schoonmaaktechnicus.

Het merendeel van de cursisten is jonger dan 50, al zijn er ook een kleine 100 gedetineerde vijftigplussers die via het programma hun kansen op de arbeidsmarkt willen vergroten.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen