< Terug naar overzicht

Valt aanvullend pensioen veel lager uit dan ‘gegarandeerd’ was?

Jarenlang al is het aanvullend pensioen, waarbij (vooral) werkgever en werknemer een extra pensioen opbouwen voor de werknemer, een troef in de extralegale voordelen voor vele werknemers. De verzekeraars willen echter af van het gegarandeerde rendement. Zo wordt dit plots nog een sociale conflictstof erbij.

In België kan het pensioen opgebouwd worden door drie pijlers:

  • Het wettelijke pensioen (dat relatief laag ligt).
  • Het aanvullend pensioen / ‘groepsverzekering’ (mee gefinancierd door de werkgever, waarbij er zeer grote verschillen bestaan tussen de bedragen van de werknemers).
  • Pensioensparen (een louter individuele zaak, die tot dusver wel fiscaal gestimuleerd is).

De huidige discussie gaat over de tweede pijler. Dat ‘aanvullend pensioen’ is ook bekend als de ‘groepsverzekering’ (omdat het meestal gaat om een verzekeringscontract dat de werkgever afsluit bij een verzekeringsmaatschappij voor een hele groep werknemers). Het kan ook op een andere manier door aan te sluiten bij een pensioenfonds. Elke maand leggen werkgever en werknemers op die manier iets opzij dat bij de pensionering opgenomen kan worden.

De verzekeraars hebben daar een degelijke rente op toegezegd, maar nu de rente op de financiële markten historisch laag is, willen ze af van de gegeven garanties. De verzekeraars hebben alvast aangeklopt bij de overheid, maar die zit er ook mee verveeld. Ingrijpen in het rendement komt immers neer op een fikse loonsverlaging, want het aanvullende pensioen is grotendeels een vorm van ‘uitgesteld loon’.

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) kijkt naar het Zwitserse model, waar de rente elk jaar bepaald wordt door een commissie van financiële experts. In Zwitserland is een aanvullend pensioen evenwel verplicht. Betekent dit dan ook dat het model overgenomen wordt met die verplichting? In België bouwt zowat 70% van de werknemers momenteel een aanvullend pensioen op.

Ondertussen heeft de socialistische bediendenbond BBTK al gereageerd met de eis dat het wettelijk gegarandeerd rendement behouden moet blijven. De vakbond wijst erop dat het gegarandeerd rendement van 3,25% de verzekeraars jarenlang zeer veel heeft opgebracht, omdat zij er een veel hogere rente voor kregen. Dat betekent dat ze nu ook een magere periode moeten accepteren. Prompt voegt de vakbond eraan toe zich “met alle mogelijke middelen” te zullen verzetten tegen zo’n contractbreuk. Dit lijkt dan ook extra olie op het vuur te worden voor de al zo gespannen sociale situatie.

Bron: De Standaard (standaard.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen