< Terug naar overzicht

Vakbonden voeren actie over eenheidsstatuut

De christelijke vakbond ACV zet woensdag 17 april een informatiecampagne op over het eenheidsstatuut van arbeiders en bedienden. Werkonderbrekingen of stakingen staan niet op de agenda. Volgende week mobiliseert de socialistische vakbond zijn leden.

Het ACV is ongerust over de windstilte over het eenheidsstatuut. Eerder dit voorjaar zaten de sociale partners samen over het harmoniseren van de statuten van arbeiders en bedienden. Samen met de regering wisselden ze toen van gedachten over een harmonisering van beide statuten.

Sindsdien is het dossier verhuisd naar de Wetstraat. De regering beloofde met een ‘basisvoorstel’ te komen, dat na de begrotingscontrole en de staatshervorming zal teruggekoppeld worden naar vakbonden en werkgevers. Naar verluidt zouden de sociale partners niet op nieuws moeten rekenen voor 1 mei.

Het politieke getalm maakt het ACV ongerust. Daarom wordt woensdag met een informatiecampagne gestart. Ook de werkgevers zullen worden aangesproken, via vergaderingen in de paritaire comités. Op 22 april brengt de vakbond een bezoek aan de verschillende hoofdkantoren van de regeringspartijen.

Het ACV pleit voor een nieuw en modern werknemersstatuut dat meer is dan de loutere aanpassing van de carensdag en de opzegtermijnen. Het bepleit een vereenvoudigd systeem van één maand opzeg per jaar anciënniteit voor iedereen.

Het ACV voert woensdag alleen actie, het ABVV mobiliseert op 25 april.

Bron: Metro/De Standaard/De Tijd/De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen