< Terug naar overzicht

Vakbonden trekken naar Grondwettelijk Hof tegen optrekking pensioenleeftijd

ABVV, ACV en ACLVB dienden maandag een verzoekschrift in bij het Grondwettelijk Hof om de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd te laten vernietigen. In één beweging contesteerden ze ook de verstrenging van het vervroegd pensioen en de optrekking van de leeftijd voor het overlevingspensioen.

De vakbonden ABVV, ACV en ACLVB achten de wettelijke pensioeningrepen strijdig met diverse grondwettelijke rechten: het recht op sociale zekerheid (artikel 23) en het verbod op discriminatie (artikel 10 en 11).

De optrekking van de pensioenleeftijd van 65 naar 67 jaar is een substantiële achteruitgang van het recht op sociale zekerheid zoals gegarandeerd in de Grondwet. Men trekt de pensioenleeftijd op voor de betaalbaarheid van de pensioenen. Alternatieven, zoals bijkomende financiering, nochtans voorgesteld door de expertcommissie, werden niet in overweging genomen, zo argumenteren de vakbonden.

Bovendien worden vrouwen nog harder getroffen, zo vinden de vakbonden. Door hun kortere loopbanen wordt de toegang tot het vervroegd pensioen voor velen onmogelijk gemaakt. En het gelijk behandelen van ongelijke situaties is een discriminatie. De toegangsvoorwaarde voor het vervroegd pensioen wordt op 42 jaar gebracht. De gemiddelde loopbaan van een vrouw is 36,6 jaar, terwijl deze van een man 42,2 jaar bedraagt. Dit betekent dus dat voor heel wat vrouwen het vervroegd pensioen niet langer toegankelijk is.

De vakbonden eisen een serieuze en integrale aanpak van de pensioendiscussie, met een goede sociale bescherming als uitgangspunt.

Bron: ABVV (abvv.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen