< Terug naar overzicht

Vakbonden staken minder vaak

Vakbonden grijpen minder snel naar het stakingswapen. Vorig jaar daalde het aantal stakingsdagen met 40%.

Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). In 2013 daalde het totale aantal stakingsdagen met 40% tot 205.974. Tegenover 2011 bedraagt de daling zelfs bijna de helft.

Dat is opmerkelijk. “Oneven jaren zijn gevoeliger voor stakingen. In de oneven jaren worden normaal gezien nationale en sectorale collectieve akkoorden tussen werkgevers en werknemers afgesloten. Om de vakbondseisen kracht bij te zetten en de werkgever tot toegevingen te dwingen, wordt dan naar het stakingswapen gegrepen”, zegt Kurt Vandaele ,onderzoeker bij de European Trade Union Confederation.

Uit de analyse blijkt bovendien dat algemene politieke stakingen de stakingscijfers domineren.

Het record van 916.874 stakingsdagen werd in 1993 gevestigd, toen massaal geprotesteerd werd tegen het Globaal Plan van de regering-Dehaene. 2005 klokte af op 669.976 stakingsdagen, aangepord door protest tegen het Generatiepact van de regering-Verhofstadt II. Ook 2011 en 2012 werden getekend door politiek protest, onder meer tegen de pensioenplannen van de regering-Di Rupo.

Ondanks de daling blijft het aantal stakingsdagen in ons land hoog. Ter vergelijking: Nederland, waar ruim de helft meer mensen aan de slag is, telde vorig jaar 19.000 stakingsdagen.

Bron: De Standaard

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen