< Terug naar overzicht

Vakbonden organiseren algemene nationale staking op 15 december

De drie grote vakbonden starten een actieplan op 6 november met een grote nationale betoging tegen het ‘antisociaal, onevenwichtig en erg onrechtvaardig’ regeerakkoord. Op maandag 15 december is er een nationale staking. Aan werkgeverszijde worden de stakingen veroordeeld.

Op een gezamenlijke persconferentie analyseerden de voorzitters van ACV, ABVV en ACLVB, plus de Franstalige nummers twee van de christelijke en socialistische bond, het federale regeerakkoord.

Zij bestempelen het federaal akkoord als "bijzonder antisociaal, onevenwichtig en vooral erg onrechtvaardig. Er worden volop besparingen doorgevoerd op de kap van de werknemers, terwijl van de grootste vermogens en de grote bedrijven geen noemenswaardige inspanningen worden gevraagd."

“Als verdedigers van de werknemers en de mensen aangewezen op een uitkering, én als middenveldorganisaties, hebben de vakbonden de morele plicht dit akkoord naar de vuilbak te verwijzen”, zei ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

“Dit regeerakkoord is doof voor de werknemers en de gerechtigden op sociale uitkeringen, en gul voor werkgevers en vermogenden”, vulde de liberale vakbond ACLVB aan.

"De nieuwe regering verandert de sociale zekerheid in sociale bijstand. Voor de lage inkomens zal de herstelregering een kwelregering zijn”, zei ACV-voorzitter Marc Leemans.

De drie vakbonden hebben een actieplan uitgewerkt. Dat start met informeren en sensibiliseren. Zo zullen er in de bedrijven personeelsvergaderingen worden gehouden die logischerwijs gepaard kunnen gaan met werkonderbrekingen.

Op 6 november is er een grote nationale betoging in Brussel. Daarna zijn er maandagstakingen in de verschillende provincies (24 november, 1 december en 8 december). Op 15 december is er een algemene staking in heel het land.

Onbegrijpelijk
“De inkt van het regeerakkoord is amper droog, en er is duidelijk aangegeven dat de nieuwe regering een aantal zaken in overleg met vakbonden en werkgevers wil gaan uitvoeren. Dat men nu al naar het meest drastische wapen grijpt en dreigt om het land plat te leggen, is onbegrijpelijk”, reageert Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse werkgeversvereniging Voka.

Ook ondernemersorganisatie Unizo veroordeelt de aangekondigde stakingsacties van de vakbonden fel. “De vakbonden noemen zich de verdedigers van het sociaal overleg, maar met dergelijke acties smoren ze elk sociaal overleg bij voorbaat in de kiem”, vindt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. “Wie staakt voor meer welvaart, meer jobs en meer koopkracht, zou moeten weten dat je met het platleggen van een land net het tegenovergestelde bewerkstelligt.”

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen