< Terug naar overzicht

Vakbonden ongerust over pensioen: betoging op 15 september

Zowel de christelijke, socialistische als liberale vakbond hebben opgeroepen voor een algemene betoging op 15 september in Brussel. De vakbonden zijn immers ongerust over de pensioenen, de pensioenleeftijd en de minimumuitkeringen ter zake.

Op 15 september speechen de toppers van ACV, ABVV en ACLVB op het Schumanplein in Brussel. Ze hebben gepensioneerden, bruggepensioneerden en werknemers dicht bij de pensioenleeftijd opgeroepen om te gaan manifesteren.

Er zullen alvast enkele eisen bekendgemaakt of bevestigd worden. Zo eisen de drie nationale vakbonden een minimumpensioen van ten minste 1150 euro netto per maand. Ze willen tevens een minimale vervangingsratio van 75 procent van het gemiddelde loon.

Voor de oudste pensioenen willen ze een inhaalbeweging. Tegelijkertijd eisen ze de correcte toepassing van de wet op de welvaartsvastheid van uitkeringen)en een berekeningsplafond dat gelijk is voor loontrekkenden en zelfstandigen.

Met hun manifestatie willen de vakbonden ook protesteren tegen de privatisering van pensioenstelsels, de eventuele verhoging van de pensioen- en brugpensioenleeftijd en de verlenging van de loopbaan.

Uiteraard is dit een duidelijke eis voor de regeringsonderhandelaars. Ongetwijfeld vrezen de vakbonden dat de enorme besparingen waar de volgende federale regering voor staat, ook de pensioenen kunnen treffen.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen