< Terug naar overzicht

Vakbonden en werkgevers vinden geen compromis over zware beroepen

De vakbonden en werkgevers hebben geen akkoord bereikt voor welke ‘zware beroepen’ een vervroegd pensioen mogelijk wordt.

Na bijna twee jaar onderhandelen over de afbakening van het begrip 'zwaar beroep' in het kader van de pensioenen, is het overleg tussen vakbonden en werkgevers definitief opgeblazen. Op een finale bijeenkomst van het Nationaal Pensioencomité werd geen overeenkomst bereikt over de zware beroepen.

De regering had aan de sociale partners gevraagd om een advies uit te werken over de criteria van een zwaar beroep. Wie in zo'n beroep werkt, zou vroeger met pensioen kunnen.

Volgens de vakbonden wilden de werkgevers enkel jarenlang nachtwerk als zwaar beroep erkennen. De werkgevers verweten de vakbonden dan weer dat ze zowat elk beroep als zwaar wilden bestempelen.

Regering aan zet

Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) laat in een reactie weten dat hij voor het einde van het jaar zelf een voorstel over de zware beroepen op de regeringstafel zal leggen. Naar verluidt zou hij mikken op de middenweg, waarbij hij verder gaat dan het erkennen van enkel nachtarbeid als zwaar beroep, maar minder ver dan de 84 criteria voor zware beroepen die de vakbonden willen.

Bron: De Tijd (tijd.be)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen