< Terug naar overzicht

Vakbonden en Kerk samen op de bres voor zondagsrust

De Commissie van de bisschoppenconferenties van de Europese Unie (Comece), de Wereldraad van Kerken en de Europese vakbonden lanceerden gisteren samen de Europese Alliantie voor de Zondagsrust.

Deze alliantie is een reactie op de plannen van de Europese Commissie om de richtlijn over de arbeidstijd op tafel te herzien. De nieuwe alliantie wil de gelegenheid gebruiken om in de herziening te laten opnemen dat het recht op een wekelijkse rustdag in principe de zondag inhoudt en dat er een duidelijk verband bestaat tussen gezondheid en arbeid op zondag.

Al in 1993 stelde een Europese richtlijn dat de rustdag in principe een zondag moet zijn, maar deze passage werd geschrapt na beroep van het Verenigd Koninkrijk, omdat er geen bewijs zou zijn dat werken op zondag de gezondheid schaadt.

“Ondertussen tonen heel wat studies aan dat arbeid op zon- en feestdagen en onregelmatige uren het sociale ritme ontregelen en ernstige gevolgen kunnen hebben voor het welzijn en de gezondheid van werknemers. Bovendien is de zondag een middel voor sociale cohesie in de samenleving”, voert Comece aan.

Opmerkelijk is dat de Kerk de religieuze kaart niet uitspeelt. Omdat de Europese Commissie geen bevoegdheid heeft in religieuze zaken, aldus Comece. “Willen we gehoord worden, dan moeten we sociale argumenten aanvoeren.” In oktober wil de alliantie de hele samenleving mobiliseren.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen