< Terug naar overzicht

Vakbonden dreigen met opblazen sociaal overleg

Als de nieuwe federale regering beslist dat er een indexsprong komt, wordt het sociaal overleg volgens ACV-voorzitter Marc Leemans zo goed als onmogelijk. Ook de socialistische vakbond ABVV is het daarmee eens.

“Als je een indexsprong doorvoert, hef je alleen een belasting op werknemers en uitkeringstrekkers en dat is hoogst onrechtvaardig”, zei ACV-voorzitter Marc Leemans tijdens het VRT-magazine 'De vrije markt'.

Normaal onderhandelen vakbonden en werkgevers in oktober of november over een nieuw interprofessioneel akkoord. Daarin staan de loon- en arbeidsvoorwaarden voor de volgende twee jaar centraal. Als er echter een indexsprong komt, wordt het sociaal overleg wat Leemans betreft in gevaar gebracht.

“Je kan niet vragen aan sociale partners om onder elkaar en op eigen verantwoordelijkheid een akkoord te maken als er een essentieel onderdeel in de bescherming van de koopkracht onderuit is gehaald door de regering”, poneert hij. Bij het doorvoeren van een indexsprong gaat men volgens de ACV-voorzitter enkel en alleen een belasting heffen op werknemers en uitkeringstrekkers. “Dat is hoogst onrechtvaardig en dat gaan we nooit aanvaarden”, besluit hij.

De socialistische vakbond ABVV sluit zich daarbij aan. “Wat Leemans heeft gezegd, is de evidentie zelve”, reageert Gina Heyrman, ABVV-woordvoerster. “Ook de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) stelt dat de aantasting van de koopkracht van de bevolking via een indexsprong alleen maar leidt tot meer dividenden, niet tot meer jobs.”

“Dreigementen leveren geen jobs op”, reageerde Pieter Timmermans, directeur van de werkgeversorganisatie VBO, eveneens te gast in het magazine 'De vrije Markt'. “De normale gang van zaken is eerst praten en dan actie voeren, niet andersom. Ik vind het straf dat de ACV-voorzitter nu al in de media standpunten inneemt over een proefballonnetje dat hier of daar is opgelaten. Het is aan de onderhandelingstafel, en in onderling overleg, dat akkoorden worden afgesloten.”

Bron: De Redactie

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen