< Terug naar overzicht

Vakbonden dreigen met algemene staking

ACV, ABVV en ACLVB eisen overleg met de federale regering en de werkgevers. Om hun eisen kracht bij te zetten dienen ze een stakingsaanzegging in die afloopt op 30 januari. Werkgeversorganisaties VBO en Unizo veroordelen de stakingsaanzegging als onverantwoordelijk.

Met het aantreden van een nieuwe regering is de vertrouwensbreuk met de werknemers en de gerechtigden op sociale uitkeringen niet hersteld. De regeringspartijen en de werkgevers bleven doof voor de verontwaardiging bij vele werknemers, met en zonder werk, zoals die op de manifestatie van 2 december tot uiting kwam. En die verontwaardiging groeit dag na dag naarmate doordringt welke ingrijpende gevolgen de sanering heeft op vele werknemers en werklozen, melden de vakbonden in een gezamenlijk persbericht.

De vakbonden erkennen de noodzaak van gezonde openbare financiën. De huidige sanering is echter onevenwichtig, onrechtvaardig en onbillijk. Ze biedt geen geloofwaardige perspectieven op meer en betere banen, aldus de vakbonden.

De sanering is bovendien onrechtvaardig. Omdat de grote vermogens en de grootbeleggers de dans ontspringen. Volgens ACV, ABVV en ACLVB zijn de jonge werklozen, de langdurig werklozen, de oudere werknemers en vrouwen het zwaarst getroffen door de diverse maatregelen.

Toch zien de vakbonden enig lichtpunt, namelijk de opening die de nieuwe regering maakte voor overleg met de sociale partners.

Onverantwoordelijk


In een eerste reactie veroordelen VBO en Unizo de stakingsaanzegging met klem. Het VBO wijst er op dat het regeerakkoord ook voor ondernemers hard is aangekomen. “De houding van de vakbonden is nefast voor het land en zijn imago”, reageert het VBO.

“Geen enkele nationale staking heeft er in het verleden toe geleid dat het BBP, en dus de welvaart, is toegenomen. In plaats van te staken zouden de vakbonden beter in dialoog gaan met de werkgevers over welk beleid de sociale partners zouden kunnen uitstippelen om het regeringsbeleid te schragen en te ondersteunen. Landen waar regering en sociale partners aan één zeel trekken, zijn immers beter bestand tegen economisch onweer”, besluit Pieter Timmermans, directeur-generaal van het VBO.

“De vakbonden pleiten voor sociaal overleg, maar doen dat onder chantage van een nationale staking. Onder dergelijke chantage overleggen is uitgesloten,” zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. De vakbonden nemen met hun actiedreiging een verpletterende verantwoordelijkheid. Door sociale onrust te prediken dreigen ze ons land volledig naar de afgrond te begeleiden.

Bron: ACV/ABVV/ACLVB/VBO/Unizo

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen