< Terug naar overzicht

Vakbonden bevestigen: nationale staking op 30 januari

Het leek er sterk op dat er weinig animo was in vakbondsmiddens voor de nationale staking op 30 januari. Het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft echter laten weten dat er geen twijfel over bestaat: de nationale staking blijft noodzakelijk. Werkgeversorganisaties reageren verbolgen.

De krant De Tijd berichtte dat het lang niet zeker was dat de vakbonden hun dreigement om het land op 30 januari plat te leggen ook zouden uitvoeren. ACV, ABVV en ACLVB laten er echter geen twijfel over bestaan: de staking komt er.

“Het overleg over het onevenwichtig regeerakkoord komt slechts zeer traag op gang en lijkt weinig resultaat te zullen opleveren. Een algemene stakingsdag op 30 januari aanstaande is nodig om de regering en de werkgevers ervan te overtuigen dat dit voor werknemers en sociaal gerechtigden echt niet meer kan”, luidt het in een mededeling van het gemeenschappelijk vakbondsfront.

Bovendien vreest het gemeenschappelijk vakbondsfront dat, omwille van het Europese besparingsbeleid en de tegenvallende economische groei, nieuwe bezuinigingsmaatregelen op rekening van de werknemers en de sociaal gerechtigden zullen genomen worden. Dit bovenop de sanering die de regering al beslist heeft. Niettemin blijven ze het overleg voortzetten.

Werkgeversorganisaties Unizo en Voka reageren verbolgen. “Voka neemt akte van de staking en gaat over tot de orde van de dag: de Vlaamse ondernemingen werken voort”, luidt het beknopte persbericht van Voka.

Ook Unizo noemt de aankondiging van de vakbonden totaal onbegrijpelijk en onverantwoord. “Onze ondernemers draaien bijgevolg op voor regeringsbeslissingen waar ze niks mee te maken hebben. Wel integendeel, want ook ondernemers worden getroffen door een aantal regeringsbeslissingen. Door het land economisch plat te leggen, schieten we allemaal in onze eigen voet. Niet door te staken, maar door allemaal samen een tandje bij te steken, moeten we de crisis te lijf gaan. In verspreide slagorde zal dat niet lukken, laat staan door wie wil werken en werkt geeft te dwarsbomen.”

De organisatie bekijkt hoe het op een ‘passende’ manier de schade van de staking bij de kmo’s kan beperken. Ondertussen hebben al meer dan 60.000 ondernemers en werknemers de oproep op www.wijstakenniet.be gesteund.

Bron: De Tijd/ACV/ACLVB/ABVV/Unizo/Voka

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen