< Terug naar overzicht

Vakbond spreekt jongere generatie niet aan

Vakbonden hebben het almaar moeilijker om jongeren aan te spreken. Jongeren die zich toch aansluiten bij een vakbond doen dit echter niet uit ideologie, maar omdat ze een specifieke dienst willen.

Dat blijkt uit een studie van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek van de KU Leuven. Uit het onderzoek dat liep over heel Europa blijkt wel dat de generatiekloof in België kleiner is dan in de ons omringende landen. “Absolute cijfers tonen aan dat Belgische vakbonden meer jonge mensen onder hun leden tellen dan dezelfde organisaties in andere landen”, zo zeggen de onderzoekers Valeria Pulignano en Nadja Dörflinger.

De syndicalisatiegraad ligt sowieso hoger in België in vergelijking met andere Europese landen en schommelt rond de 50%. Dit heeft veel te maken met het zogenaamde ‘Gents systeem’, waarbij de vakbonden in staan voor de uitkering van de werkloosheidsuitkeringen.

Niettemin hebben ook Belgische vakbonden het moeilijk om jongeren aan te trekken. Bovendien sluiten jongeren zich niet alleen minder aan bij een vakbond, ze doen dat ook om heel andere redenen. Uit het onderzoek blijkt dat de ideologische motivatie bij jongeren een veel kleinere rol speelt dan bij oudere generaties.

Jongeren sluiten zich vaak aan bij een vakbond omdat ze een specifieke dienst willen krijgen, zoals bijstand of hulp met de administratie. Dit verklaart ook waarom het voor Belgische vakbonden zo moeilijk is geworden om van hun leden actieve militanten te maken.

Uit het Europese onderzoek blijkt ook dat jongeren de vakbond steeds vaker zien als een verouderde structuur. Voor een generatie die niet meer weet wat verzuiling is, komt een betoging met groene en rode plastic zakken al gauw over als een anachronisme.

Bron: Knack/De Morgen

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen