< Terug naar overzicht

Vakantiemiserie op komst?

In de paasvakantie namen Belgische werknemers gemiddeld 13 procent minder vakantie op dan tijdens de paasvakantie van 2020. Toen al stond het aantal opgenomen vakantiedagen op een historisch laag peil. In vergelijking met het niet-coronajaar 2019 zijn er momenteel een derde minder verlofdagen opgenomen. Als werknemers hun verlof massaal blijven oppotten, komen bedrijven zonder vakantieplanning operationeel in moeilijkheden. De oproep om verlof af te stemmen in functie van de vaccinatie, maakt de puzzel nog complexer.

Het is voor werknemers drummen om verlof aan te vragen bij de werkgever op het tijdstip dat hun voorkeur heeft. De afgelopen jaren nam de Belg nooit zo weinig verlof op als in de eerste vier maanden van 2021. Tot en met april werd amper 2 procent van de werkbare uren gereserveerd voor vakantie, een daling met 18 procent ten opzichte van 2020 en met 31 procent ten opzichte van 2019.
Ook tijdens de voorbije paasvakantie is de Belg erg zuinig omgesprongen met zijn vakantiedagen: 4,4 procent van de werkbare uren werden toen niet gepresteerd wegens vakantie. Dat is een laag percentage voor wat normaal een populaire vakantieperiode is. Het is een daling met 13 procent in vergelijking met vorig jaar en een terugval met 37 procent in vergelijking met niet-coronajaar 2019.

Marijke Beelen, juriste bij Acerta, commentarieert: “Het is voor bedrijven nooit zo belangrijk geweest als nu om ruim voor de zomer al een duidelijke vakantieplanning op te maken en af te spreken met de werknemers. Het is in veel ondernemingen nu al drummen om de beste vakantiemomenten te reserveren. Er zijn ook wettelijke bepalingen die moeten worden gerespecteerd, zoals het verbod om wettelijke vakantie over te dragen, het recht op minstens twee opeenvolgende weken vakantie, de voorrangsregels voor ouders met schoolgaande kinderen, aandacht voor het reilen en zeilen in de onderneming zelf... Ook dit jaar komt daar dus weer de corona-realiteit bij, die ervoor zorgt dat er minder nood is aan occasioneel - niet ruim op voorhand gepland - verlof. En de oproep van de overheid om je vakantie in te plannen in functie van je vaccinatie, maakt de puzzel nog complexer.”

Bron: Acerta

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen