< Terug naar overzicht

Vakantie? Stresserend!

Een nieuwe arbeidsziekte maakt opgang in het Verenigd Koninkrijk: PHT of Pre-Holiday Tension. Vakantie nemen blijkt voor een belangrijk deel van de werknemers meer stress op te leveren dan ooit voorheen, zo blijkt uit een enquête van de HR-dienstverlener Reed.

Reed polste 5000 werknemers tijdens de periode vlak voor de zomervakantie naar de mate waarin ze toenemende werkstress zelf ondervonden of observeerden in hun onmiddellijke omgeving. Een derde van de respondenten gaf aan dat het probleem erger geworden was dan drie jaar geleden en 22% stipte aan dat ze er zelf last van hebben.
De pre-vakantiestress neemt vele vormen aan, maar heeft vooral te maken met extra overwerk om de zaken rond te krijgen voor het vertrek. Gemiddeld zou een Britse werknemer vlak voor zijn of haar vakantie negen uur extra werken. Bij directeurs loopt dit gemiddelde op tot 17 uur.

Slechts 40% van de respondenten zegt dat ze hun volledige vakantie dit jaar zullen opnemen. De rest heeft zo veel last van de werkdruk, dat ze zelf beknibbelen op het aantal vakantiedagen. Dat fenomeen is niet nieuw, maar het wint aan belang. Zo beweert 10% van de respondenten dat ze (nog) minder vakantie nemen dan vorig jaar.

Ook op het strand of in het zwembad trekt de stress niet weg. Niet minder dan 47% vreest dat er tijdens zijn afwezigheid iets verkeerd zal gaan. Andere muizenissen zijn:

- ik heb iets belangrijks vergeten te doen (43%)

- ik zal te veel werk vinden bij mijn terugkeer (42%)

- er zullen belangrijke beslissingen genomen worden terwijl ik weg ben (28%)

- ik zal ontslagen worden tijdens mijn vakantie (10%).

Gelukkig geloven de meeste werknemers dat ze kunnen rekenen op hun collega’s aan het thuisfront: 66% denkt dat de collega’s de zaken goed in het oog houden en helpen, slechts 5% vermoedt dat de collega’s het werk voor hen opstapelen.

(Bron: www.reed.co.uk/surveys.asp. Daar kunt u ook het volledige rapport verkrijgen.)

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen