< Terug naar overzicht

Vacatures raken makkelijker ingevuld op maandag en dinsdag

De economie trekt stilaan weer aan. Het aantal geplaatste online-vacatures was nog nooit zo hoog als in juli 2015. Steeds meer websites en bedrijven proberen online dus de juiste kandidaten te vinden. Maar wat is nu het juiste moment om een vacature te plaatsen?

Het plaatsen van vacatures is niet elke dag even effectief, zo blijkt uit een recente studie van Vacatures.nl. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het aantal bezoekers van jouw vacatures, zoals de dag van de week, het tijdstip van de dag en zelfs de maand.

Dag van de week

Wat betreft het aantal bezoekers, zijn maandag en dinsdag de absolute topdagen. Naar het einde van de week toe zakt dat aantal behoorlijk, met zaterdag als wekelijks terugkerend dieptepunt. Het verschil met de piek op maandag en het dieptepunt op zaterdag, is gemiddeld maar liefst 58 procent. In het weekend wordt het geleidelijk weer iets drukker. Het is duidelijk: wie zoveel mogelijk kandidaten wil bereiken, kan zijn vacatures dus het beste op maandag of dinsdag online plaatsen.

Tijdstip van de dag

Ook het gekozen tijdstip kan een groot verschil maken in het bereik van een geplaatste vacature. De meeste bezoekers kijken rond op de website tussen tien uur ’s ochtends en vier uur ’s middags. Vervolgens zakt het aantal bezoekers opnieuw. Na het avondeten nemen de bezoekersaantallen op de vacaturewebsite weer toe, waarna rond negen uur de laatste daling wordt ingezet. Logischerwijs is het gedurende de nacht het minst druk op de online-vacaturedatabanken. Het absolute dieptepunt bevindt zich dan ook om vier uur ‘s nachts.

Maand

Het aantal werkzoekenden varieert sterk per maand, waardoor het een groot verschil uitmaakt in welke maand de vacatures online worden gezet. De drukste maanden zijn met voorsprong januari en september. Opvallend is dat uit onderzoek blijkt dat dit momenteel niet de twee maanden zijn waarin ook de meeste vacatures geplaatst worden, dit zijn namelijk november en juni. Een gemiste kans voor HR, want in deze maanden ligt het online-zoekgedrag van de werkzoekende lager. Door als werkgever in te spelen op deze gegevens, zou theoretisch een hoger bereik van de vacatures kunnen bereikt worden.

Bron: Vacatures.nl (vacatures.nl) en P&O Actueel (penoactueel.nl)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen