< Terug naar overzicht

Uw stemgeluid bepaalt of u aangeworven wordt

Het wordt nu al toegepast én zou in de nabije toekomst een gewoonte kunnen worden: selectie van sollicitanten op basis van stemgeluid. Het is niet eens een mens die daarover zal beslissen. Daarvoor is een stemgeluid te delicaat en subjectief. De computer zal het bepalen, functie per functie, de stem gelinkt aan de functie.

De computer ‘weet’ op basis van algoritmes welke kandidaat het beste past bij de vacature voor bijvoorbeeld een verkoper of een customer service medewerker. Die algoritmes worden geprogrammeerd dankzij de bevindingen van diverse onderzoeken over het effect van de menselijke stem. Stemgeluid verraadt immers verrassend veel.

Stem blijkt onder meer een uiting van emoties. Of moeten we zeggen: een ‘verrader’ van emoties? Want wat je zegt, hoeft niet noodzakelijk te corresponderen met je ware gevoelens over wat je debiteert… Neen, we hebben al lang geen Ieperse Lernout & Hauspie die ons hierover kan informeren, maar bedrijven als Jobaline vertalen nu dergelijke onderzoeken naar algoritmes die interpreteren hoe een stem anderen zich laat voelen. Voor een onthaalbediende of een verkoper lijkt dat sowieso al een essentiële zaak, maar de selecties beperken zich niet tot dergelijke functies.

Meer nog, je stem heeft zelfs een even unieke handtekening als je vingerafdruk. Wanneer het algoritme die ‘stemafdruk’ weet vast te leggen, kan het ook uitzoeken welke emotie een stem losmaakt bij een luisteraar.

De computer zift, de rekruteerder beslist

Verscheidene (Amerikaanse) grote ondernemingen zetten nu al de technologie van Jobaline in om op een vlugge manier duizenden sollicitanten te beoordelen op basis van hun stem. De computer maakt een voorselectie van de kandidaten.

Na die voorselectie wordt de stemcomputer echter weggelaten. Dan is het opnieuw de rekruteerder, de mens, die op de klassieke manieren bepaalt wie er uiteindelijk aangeworven wordt. Maar de computer heeft wel degelijk het eerste ziftingswerk opgeknapt. Met andere woorden, het algoritme is een mechanische rechter die beslist welke stemmen passen bij een bepaalde functie. Daarna wordt het pas mensenwerk.

Ondertussen worden wel heel wat kosten gespaard (althans, zodra het aankopen van het algoritme verteerd is). Bovendien zou het zelfs objectiever kunnen gaan: mensen zijn bevooroordeeld en kunnen moe geraken bij een selectieproces, een computer niet…

Toverformule of wetenschappelijk gefundeerd? 

De hamvraag blijft evenwel of die algoritmes wel correct zijn. Daarmee bedoelen we: zijn ze even pseudowetenschappelijk als allerhande grafologische bepalingen of zijn er voldoende academische bewijzen dat stemgeluid wel degelijk gelinkt kan worden aan een voordeel bij het uitoefenen van bepaalde functies?

Het antwoord moeten we voorlopig zoeken bij de professoren Tomas Chamorro-Premuzic en Seymour Adler. Tomas Chamorro-Premuzic is hoogleraar Business Psychology aan University College London (UCL) en Columbia University. Seymour Adler is hoogleraar Industrial/Organizational Psychology aan de Hofstra University en vennoot van HRM-consultancybedrijf Aon Hewitt. Zij pleiten ervoor om de nauwkeurigheid van deze methode via meer onafhankelijk academisch onderzoek vast te stellen. Ze zien nog wel wat problemen en vragen bij een selectie op basis van stemgeluid.

Een onderzoek hoeft alvast niet echt ingewikkeld te zijn, aldus Chamorro-Premuzic en Adler. Daarvoor is een betrouwbare formule beschikbaar: meet de kenmerken van de stem van een sollicitant, meet de reacties van luisteraars en meet of de reacties van luisteraars gerelateerd zijn aan positieve organisatorische resultaten, zoals hogere omzet en winst en klantentevredenheid. Als er een patroon gevonden wordt, kan wel degelijk geconcludeerd worden dat stemontleding een effectieve manier is voor het selecteren van talent.

Wel mogen we niet vergeten dat stemontleding nog in de kinderschoenen staat. Er moeten nog vele vragen beantwoord worden vooraleer het een valide selectie-instrument wordt. Tot die tijd is het slechts een interessant experiment, zo besluiten Chamorro-Premuzic en Adler. 

Bron: P&O Actueel (penoactueel.nl), National Public Radio (npr.org), Harvard Business Review (hbr.org)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen