< Terug naar overzicht

Uw neus verraadt uw (gebrek aan) wilskracht

Jammer genoeg doemen nog altijd allerhande tests op, vooral in het vaak schemerige en schimmige gebied van de persoonlijkheidstests, die weliswaar omringd worden door een aura van wetenschappelijkheid, maar die niet zelden veeleer thuishoren in de sfeer van de alchemisten in hun zoektocht naar de steen der wijzen – en dan drukken we ons nog zeer voorzichtig uit.

Als ik beweer dat bakker X barslechte broodjes bakt, heb ik dan ook gezegd dat er geen voortreffelijke bakkers bestaan? Gelukkig niet. En geloof me, er bestáán excellente bakkers. Als ik op de sociale media artikels ‘like’ of ‘deel’ die erop wijzen dat een loopbaancoach of HR-dienstverlener zich baseert op niet bepaald wetenschappelijke methoden, heb ik dan ook beweerd dat er geen geloofwaardige coaches of HR-dienstverleners bestaan? Gelukkig niet. Anders zou ik geen seconde langer aan dit tijdschrift verbonden kunnen zijn, waarin we juist proberen om wetenschappelijk onderbouwde en evidence-based methoden naar voren te schuiven. En jawel, die bestaan.

Jammer genoeg doemen nog altijd allerhande tests op, vooral in het vaak schemerige en schimmige gebied van de persoonlijkheidstests, die weliswaar omringd worden door een aura van wetenschappelijkheid, maar die niet zelden veeleer thuishoren in de sfeer van de alchemisten in hun zoektocht naar de steen der wijzen – en dan drukken we ons nog zeer voorzichtig uit. Typ trouwens het woord ‘persoonlijkheidstest’ of een verwante vorm ervan in de Google-balk en er doemt prompt een lijst op die je op méér dan één plaats perplex doet staan of zelfs ronduit doet griezelen. Het jammere is dat onsolide methoden nog altijd in het selectie-instrumentarium van heel wat bedrijven schuilen. Je zal maar wandelen gestuurd worden omdat je handschrift twee graden te schuin is. We overdrijven? Misschien wel, maar nogal wat persoonlijkheidstests hebben exact (nu ja, oppassen met dat woord) evenveel waarde als de beweringen van grafologen die gauw even je ‘ziel’ afleiden uit je pennentrekken.

Het wetenschapsblad Eos onthulde onlangs zelfs dat een Vlaams HR-bedrijf vrank en vrij loopbaanbegeleiding geeft met behulp van ‘karakterkunde’. Welke job past bij je persoonlijkheid? De methode blijkt gebaseerd op een mix van schedelleer, gelaatkunde en kiembladenleer. Je wilskracht? Die leiden we af uit de vorm van je neus. Heb je een brede algemene interesse? Als je voorhoofd niet groot genoeg is, kan dat niet. HR, als je geloofwaardig én deskundig wil zijn, maak dan nu en niet morgen komaf met kwakzalverij. Waarom uitpakken met HR-analytics en algoritmen als tegelijkertijd sollicitanten of medewerkers gewogen worden op basis van godbetert frenologie? We vroegen het eerder al: verbergt de droid een druïde?

Dit is het voorwoord van Luc De Decker in HR Square 180 (mei 2018). Wilt u het volledige nummer lezen? Dat kan door lid te worden van HR Square. U ontvangt dan niet alleen het tijdschrift, maar hebt ook toegang tot de website met het hele archief én u geniet stevige prijsreducties op tal van hoogst interessante evenementen, ook op de HR Square Seminaries, HR Square Masterclass en HR Square Conference. Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Nathalie Dierickx, nathalie.dierickx@hrsquare.be, 0474 97 07 43.

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen