< Terug naar overzicht

Unizo wil sociaal overleg regionaliseren, ABVV past.

De Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo) stelt een regionalisering van de sectorale onderhandelingen voor. Die biedt volgens de zelfstandigenorganisatie een alternatief voor een volledige regionalisering van de onderhandelingen over de loon- en arbeidsvoorwaarden.

Het bestuur van Unizo consulteert zijn achterban over dat alternatieve voorstel. Vorige dinsdag al bepleitte CD&V-parlementslid Johan Sauwens een regionalisering van het werkgelegenheidsbeleid. Vlaanderen zou volgens het Vlaamse parlementslid beter af zijn met aparte CAO-onderhandelingen. Donderdag sprong ook gedelegeerd bestuurder Kris Peeters van Unizo op de kar. Hij wil de federale interprofessionele loonnormonderhandelingen behouden, maar pleit evenzeer voor een regionale invulling van de sectorale akkoorden. Daarmee bewandelt Unizo naar eigen zeggen een derde weg. Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) wil niet horen van een regionalisering van het werkgelegenheidsbeleid, het Vlaams Economisch Verbond (VEV) net wel. In het denkspoor dat door Unizo wordt aangereikt, blijft het federale niveau voor sociaal overleg behouden, maar krijgt het sectorale overleg ook een grotere regionale invulling.

De socialistische vakbond ABVV kantte zich van de weeromstuit tegen een regionalisering van het sociaal overleg. Volgens de bond biedt de huidige wetgeving voldoende mogelijkheden om het sociaal overleg zowel op het federale als het sectorale en het regionale niveau te voeren. Nog volgens de socialistische vakbond gaan de huidige discussies tussen de werkgeversorganisaties VBO, VEV en Unizo niet over de vraag hoe het sociaal overleg beter kan worden uitgewerkt. Ze zouden draaien om “puur eigenbelang en machtsstrijd, ten koste van het sociaal overleg”.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen