< Terug naar overzicht

Unizo pleit voor beperking werkloosheidsuitkering

Ondernemersorganisatie Unizo wil de werkloosheidsvergoedingen opsplitsen in twee periodes: een verzekeringsluik en een bijstandssysteem met forfaitaire bedragen. De duurtijd van het verzekeringsluik mag maximaal 36 maanden zijn. Het bijstandssysteem lijkt op het leefloon, al zijn daar wel voorwaarden aan gekoppeld.

Dat melde Unizo in een persbericht. Door het beperken van de werkloosheidsuitkering in de tijd wil de ondernemersorganisatie werklozen zo snel mogelijk weer op de arbeidsmarkt krijgen.

Unizo pleit voor een opsplitsing in twee periodes: een verzekeringsluik en een bijstandssysteem met forfaitaire bedragen. De duurtijd van het verzekeringsluik wordt berekend op basis van enerzijds de laatste 6 maanden en anderzijds de laatste 5 jaar. In geen geval mag de werkloosheidsuitkering langer duren dan 36 maanden.

Nadien valt de werkloze terug op het bijstandssysteem. Hij krijgt een forfaitaire uitkering op basis van zijn persoonlijke situatie zoals vandaag het leefloon wordt berekend. Maar de werkloze moet de bijstand wel ‘verdienen’. “De werkloze moet bereid zijn om vorming te volgen, een job in de sociale economie te aanvaarden of gemeenschapsdienst te doen. Wie dat niet wil, krijgt niets”, zegt Unizo.

De ondernemersorganisatie benadrukt dat dit voorstel de doelstelling heeft werklozen nog minder dan vandaag aan hun lot over te laten. “Werklozen moeten intensief en specifiek begeleid worden om een job te zoeken op basis van hun voorgeschiedenis en competenties. Door de VDAB, het OCMW, de gemeente en alle andere actoren op de arbeidsmarkt.”

De hervorming van het systeem heeft belangrijke gevolgen voor de VDAB en de OCMW’s. Volgens Unizo zal de VDAB zich in de toekomst niet meer moeten concentreren op de controle op beschikbaarheid van de werkzoekenden tijdens het verzekeringsluik. Zij komen in actie in de tweede periode, de bijstandsperiode. De OCMW’s zullen met de VDAB moeten samenwerken om langdurig werkzoekenden beter dan vandaag te begeleiden naar nieuwe kansen op de arbeidsmarkt.

Bron: Unizo

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen