< Terug naar overzicht

Unieke samenwerking tussen HUB en ziekenhuis Sint-Jan

Brigitte Grouwels, staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, legde de eerste steen van Terranova, een ambitieus samenwerkingsproject tussen de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) en de vzw Kliniek Sint-Jan. Terranova is een innovatief medisch-sociaal gezondheids- en welzijnscentrum in hartje Brussel. In het centrum komen skillslabs waar studenten praktijklessen volgen.

De constructie van het nieuwe pand in de Blekerijstraat is uit de startblokken. De partners verwachten dat het Terranovacomplex begin 2009 operationeel is. In het gebouw krijgen verschillende welzijns- en gezondheidsvoorzieningen onderdak. Zo komen er vijf operationele gezondheidscentra: een geriatrisch dagcentrum, een huisartsenwachtpost, een educatiecentrum rond diabetes en obesitas, een centrum voor preventieve geneeskunde en een centrum ontwikkelingsonderzoek voor kinderen.

Ook de Brusselse Welzijns- en Gezondheidsraad, die zich inzet voor een betere Nederlandstalige welzijns- en gezondheidszorg in Brussel, neemt zijn intrek in het gebouw. Verder zal het Terranovacomplex een kinderdagverblijf herbergen. Tot slot is er ook ruimte voor commerciële initiatieven die binnen het concept passen. Zo zijn er al intentieovereenkomsten getekend met een hoorcentrum en met T-interim, dat er een uitzendkantoor wil openen gericht op de sociale sector en een atelier voor tewerkstelling van sociaal achtergestelde personen.

In het Terranovacomplex komen ook vier skillslabs (praktijk- en oefenlokalen) van de HUB-opleidingen gezondheidszorg (Ergotherapie, Optiek en Optometrie, Verpleegkunde en Medische Beeldvorming). Deze skillslabs zullen binnen Terranova nauw samenwerken met de operationele gezondheidscentra. Daarmee wil de HUB de huidige practica van haar opleidingen gezondheidszorg resoluut op een hoger niveau tillen.

“Studenten die vandaag nog onder begeleiding vaardigheden oefenen op poppen of collega-studenten, zullen binnenkort in reële situaties ervaren hoe ze met patiënten moeten omgaan. Wie als student een rolstoelpatiënt naar het toilet moet begeleiden, ervaart meteen hoe dat concreet moet gebeuren, maar ook welke attitudes nodig zijn”, aldus Jo Praet, directeur van de opleidingen gezondheidszorg bij de Hogeschool-Universiteit Brussel.

Naast de skillslabs komen in het gebouw ook klas- en docentenlokalen, een studielandschap, breakruimtes en infrastructuur voor seminaries.


Info: www.hubrussel.be

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen