< Terug naar overzicht

Uitzendsector zet sterk eerste kwartaal neer

Niet alleen de Belgische economie kende een groei in het eerste kwartaal (+0,9%), ook de uitzendsector begon dit jaar sterk. Met 9,64% kende de sector een stevige jaar op jaar groei, toch haalt de sector nog steeds niet het niveau van voor de start van de recessie.

De Belgische economie groeide in het eerste kwartaal met 0,9% op jaarbasis. Onder impuls van een verhoogde particuliere consumptie en een intensivering van de overheidsinvesteringen leverde vooral de binnenlandse vraag een positieve bijdrage tot de bbp-groei. Ook de netto-uitvoer van goederen en diensten had een positief effect dankzij een stijging van 0,2%. De activiteit in de bouwsector en de bedrijfsinvesteringen daalden echter alweer.

De voordelen van de verhoogde economische activiteit zien we op de arbeidsmarkt: de binnenlandse werkgelegenheid, die eind vorig jaar al op recordhoogte lag, groeide verder aan met 0,5% op jaarbasis. Dit resulteerde in een afname van het aantal werklozen (-1,0% op jaarbasis) en van het gebruik van tijdelijke werkloosheid (-1,5% op jaarbasis).

Ook de uitzendsector liet een sterk eerste kwartaal optekenen met een groei van 9,64%. Zowel het bedienden- als arbeiderssegment kende een stevige jaar op jaar groei. Al hinkt de activiteit nog gevoelig achter op het niveau van voor de recessie.

De vraag naar meer gespecialiseerde sourcing had dan weer een licht positieve invloed op de activiteiten binnen projectsourcing (+1,6%), maar gaf wel een sterke impuls aan interim-management (+17,5%). Ook de private commerciële dienstenchequebedrijven zagen hun activiteit toenemen in het eerste kwartaal (+3,8%). Een verdere heropleving viel ook te noteren in de recruitment, search & selectie-sector: de werving- en selectiebedrijven legden een prima rapport voor met een groei van 16% in het eerste kwartaal.

Het aantal gestarte outplacementbegeleidingen kende een grote groei (+39%) ten gevolge van het opgestarte outplacement in het Ford-dossier. Het hoge cijfer verbergt een gestage groei van het aantal begeleidingen na individueel ontslag (+13,0%).

De private opleidingsverstrekkers begonnen hun jaar eveneens met een positieve groei: de omzet in de sector steeg met 7%.

Bron: Federgon (federgon.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen