< Terug naar overzicht

Uitzendkracht heeft twee keer meer kans op arbeidsongeval

Uitzendkrachten zijn veel vaker het slachtoffer van arbeidsongevallen dan andere werknemers in de privésector. Een gebrek aan ervaring, een niet aangepaste opleiding en een gebrekkig veiligheidsonthaal zijn mogelijke verklaringen.

Uit de meest recente cijfers van het Fonds voor Arbeidsongevallen blijkt dat het risico op een ongeval met letsel voor een uitzendkracht 2,63 keer hoger is dan voor het gemiddelde van de werknemers in de privésector. In harde cijfers: 115,65 ongevallen per 1000 uitzendkrachten tegenover 43,86 ongevallen per 1000 andere werknemers in de privésector.

Mogelijke verklaringen voor dit cijfer zijn het gebrek aan ervaring, te weinig aan de job aangepaste opleiding, een gebrekkig veiligheidsonthaal. Ook de soms voorkomende mismatch tussen de door de onderneming gevraagde kwalificaties en de door de uitzendkantoren uitgezonden uitzendkracht kan een verklaring zijn.

In een persbericht vraagt het ACV dat uitzendkantoren nog meer hun verantwoordelijkheid als werkgever opnemen door een actief beleid te voeren ter preventie van arbeidsongevallen, onder meer door te zorgen voor een goed onthaal en begeleiding van de uitzendkrachten. Maar ook door er voor te zorgen dat de uitzendkrachten de voorafgaande veiligheidsinstructies en opleidingen krijgen.

Het ACV vraagt aan werkgeversfederatie van de uitzendsector Federgon om de leden te sensibiliseren rond deze punten. Het ACV zal zelf ook de directies van uitzendkantoren aanschrijven.

Bron: ACV

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen