< Terug naar overzicht

Uitzendkantoor beloont werknemers die niet deelnemen aan sociale verkiezingen

Uitzendgroep Accent Jobs roept zijn werknemers op om niet deel te nemen aan de sociale verkiezingen. In ruil krijgen de werknemers een extra dag verlof en een nieuwe smartphone. Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) stuurt alvast de arbeidsinspectie langs.

“Als we géén verkiezingen moeten organiseren en geen ondernemingsraad moeten oprichten, krijgen jullie een extra dag verlof en een nieuwe smartphone”, belooft Accent Jobs zijn werknemers in de aanloop naar de sociale verkiezingen in mei.

Accent Jobs telt 250 kantoren in Vlaanderen en heeft 1500 mensen in dienst. Elk bedrijf met meer dan 50 werknemers moet sociale verkiezingen organiseren, maar als er geen kandidaten zijn, dan kan een bedrijf geen ondernemingsraad oprichten.

“Discutabel, maar geen letterlijke overtreding van de wet”

“Herinvesteren”, noemt het bedrijf de actie. “Wat we besparen door geen ondernemersraad te moeten inrichten, geven we terug aan onze mensen als een extra dag verlof of via een nieuwe digitale strategie, met nieuwe smartphones”, vertelde een woordvoerster aan VTM Nieuws.

De vakbonden noemen de oproep een boycot. Rudy De Leeuw (ABVV) eist een duidelijke veroordeling. Werknemers moeten vrij zijn om aan de sociale verkiezingen deel te nemen. Of het bedrijf nu de wet overtreedt, is echter niet onmiddellijk duidelijk, zegt professor Arbeidsrecht Frank Hendrickx van de KU Leuven. Het is discutabel, zonder dat de wet letterlijk overtreden wordt.

Federaal minister van Werk Kris Peeters kan de actie ook niet smaken en stuurt de arbeidsinspectie naar het bedrijf. “Dit soort van praktijken kan niet. Sociale verkiezingen zijn een democratisch recht. Praktijken zoals het aanbieden van een smartphone of een extra dag verlof zijn in strijd met de geest van de wet en tegen internationale verdragen”, vindt de minister.

Bron: De Standaard (standaard.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen