< Terug naar overzicht

Uitzendarbeid vangt wegvallen proefperiode op

Sinds de invoering van het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden zijn kmo’s voorzichtiger bij het aanwerven van nieuwe medewerkers. Om het wegvallen van de proefperiode te omzeilen, beschouwt meer dan de helft van de kmo’s uitzendarbeid als een volwaardig alternatief om na te gaan of de nieuwe medewerker over de juiste vaardigheden beschikt.

Dat blijkt uit een rondvraag van zelfstandigenorganisatie NSZ bij 502 kmo’s. 28% van de bevraagde kmo’s heeft sinds 1 september 2013 uitzendkrachten vast in dienst genomen na een interim-periode.

Sinds 1 september 2013 geldt er immers een vierde motief, instroom meer bepaald, om een uitzendkracht aan te werven. Daarvoor was het alleen toegestaan om uitzendkrachten aan te werven om vaste medewerkers te vervangen, een tijdelijke extra werkdruk op te vangen of om een uitzonderlijk werk uit te voeren.

Het wettelijk kader zorgt ervoor dat zes op de tien ondernemingen meer gebruik maken van de mogelijkheid om uitzendpersoneel door te laten groeien naar een vaste job of dat binnenkort alleszins van plan zijn. Vroeger deden een aantal bedrijven dat ook al, maar dan moesten ze een fikse afkoopsom betalen aan het interim-kantoor.

54% van de ondervraagde werkgevers vindt dat het wettelijk kader voor instroom-interim een volwaardig alternatief is voor het verdwijnen van de proefperiode. 86% vindt het inschakelen van uitzendkrachten sowieso een goede manier om na te gaan of ze de juiste vaardigheden in huis hebben.

Het eenheidsstatuut schrapte niet alleen de proefperiode, maar zorgde ook voor eengemaakte opzegtermijnen die voor arbeiders een pak langer uitvallen dan voorheen. Dat heeft zo zijn gevolgen, zo blijkt. 84% van de ondervraagde kmo’s geeft immers aan nu voorzichtiger te werk te gaan bij het aanwerven van nieuwe medewerkers.

Bron: NSZ

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen