< Terug naar overzicht

Uitzendactiviteit krimpt

Het aantal gepresteerde uren uitzendarbeid is in januari met 2,65 procent gedaald ten opzichte van december vorig jaar en met 7,67 procent in vergelijking met januari 2011.

Dat blijkt uit cijfers van Federgon, de federatie van HR-dienstverleners. De daling is vooral toe te schrijven aan het arbeiderssegment. Het aantal gepresteerde uren is in het arbeiderssegment gedaald met 3,32 procent ten opzichte van december 2011 en met 10,08 procent ten opzichte van januari 2011.

Maar ook bedienden presteren minder uren uitzendarbeid. In dit segment is het aantal uren gedaald met 1,42 procent ten opzichte van december vorig jaar en met 4,29 procent ten opzichte van januari 2011.

Federgon maakt bij het percentage van 7,67 een kanttekening. “Het nettopercentage ligt rond de 6 procent. Er moet rekening gehouden worden met de algemene stakingsdag 30 januari. Als er gestaakt wordt, mogen de uitzendkrachten ook niet werken om te voorkomen dat werkgevers de inactiviteit opvangen. Daarom ligt dat nettopercentage iets lager.”

De uitzendsector is één van de eerste indicatoren voor de arbeidsmarkt die reageren op een conjunctuuromslag. Het afbouwen van de interim-arbeid is voor veel bedrijven de eerste buffer die gebruikt wordt om een omzetdaling op te vangen.

Maar de werkloosheids- en vacaturecijfers van de VDAB tonen dat de groeivertraging ondertussen de hele arbeidsmarkt bereikt heeft. Het aantal Vlaamse werklozen steeg voor het eerst in 17 maanden. De toename was met 0,2 procent wel heel licht.

Er kwamen vorige maand ook 4,9 procent minder jobaanbiedingen binnen dan in januari 2011.

Bron: De Standaard/De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen