< Terug naar overzicht

Uitkeringen stijgen in juni, overheidslonen in juli

De spilindex is in mei overschreden, dat heeft het Federaal Planbureau gemeld. Dat betekent dat in juni de uitkeringen zullen stijgen met 2 procent. In juli volgen de overheidslonen.

De laatste keer dat de spilindex overschreden werd, en de uitkeringen en de lonen van het overheidspersoneel automatisch verhoogden, was in november 2012. Door de indexsprong van de federale regering werden de lonen en uitkeringen bij de daarop volgende overschrijding van de spilindex niet aangepast.

Nu wordt de automatische indexering opnieuw doorgevoerd. In juni zullen de uitkeringen met 2 procent stijgen, in juli volgen de overheidslonen. De lonen van werknemers in andere sectoren zullen ook stijgen, maar wanneer precies hangt af van de afspraken die hun sector gemaakt heeft.

Inflatie

De spilindex wordt vroeger dan verwacht overschreden. Eerder ging het Planbureau uit van juli 2016, maar het is al mei geworden. Belangrijkste oorzaak: de versnelling van de inflatie, de stijging van de prijzen van consumptiegoederen en diensten.

De inflatie bedroeg deze maand 2,20 procent, meer dan wat het Planbureau had verwacht. Daarmee ligt de levensduurte voor de derde maand op rij boven de 2 procent. Ten opzichte van vorige maand werd vooral elektriciteit duurder (+6,1 procent), omdat de afschaffing van de gratis elektriciteit voor gezinnen in Vlaanderen deze maand werd doorgerekend (wie voor 1 mei een afrekening kreeg, had nog recht op de gratis elektriciteit van 2015).

We betaalden deze maand ook meer voor motorbrandstoffen, buitenlandse pakketreizen en lichaamsverzorgingsproducten. Groenten en fruit, huisbrandolie en aardgas werden dan weer goedkoper.

Bron: Deredactie.be


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen