< Terug naar overzicht

Uitkering tijdelijke werkloosheid terug naar pre-crisisniveau: 65% van het loon

De federale regering heeft beslist om de uitkering voor tijdelijke werkloosheid te verlagen van 70 naar 65% van het loon. Dat is hetzelfde als voor de crisis. Ook het aantal dagen dat werkgevers tijdelijke werkloosheid mogen gebruiken, wordt beperkt.

Bij tijdelijke werkloosheid wordt het arbeidscontract van werknemers tijdelijk geschorst. Het stelsel laat werkgevers toe soepel om te springen met de personeelsbezetting als het economisch moeilijk gaat of bij slechte weersomstandigheden. De werknemer krijgt dan een uitkering.

De uitkering werd in 2008 in het kader van de crisismaatregelen verhoogd van 65% van het loon naar 75%. Later volgde een verlaging naar 70%. De federale regering verlaagt vanaf 1 januari 2015 de uitkering naar 65% van het loon. Ook het aantal dagen dat werkgevers tijdelijke werkloosheid mogen gebruiken, wordt beperkt.

In 2013 maakten 168.723 werknemers gebruik van het systeem van tijdelijke werkloosheid. De gemiddelde duur van tijdelijke werkloosheid in 2013 bedroeg 79 dagen. Het overgrote deel van deze werknemers zijn arbeiders, minstens voor 92%.

Bron: ACV

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen