< Terug naar overzicht

Uitbreiding zorgverlof voor gehandicapt kind

De sociale partners binnen de Nationale Arbeidsraad (NAR) hebben een akkoord bereikt om de criteria volgens welke ouders zorgverlof kunnen opnemen voor hun kind met een handicap uit te breiden. Doel is om het systeem beter af te stemmen op het leven van gezinnen met een kind met speciale behoeften. De huidige reglementering is immers voorbijgestreefd, want ze houdt alleen rekening met de graad van ongeschiktheid van het kind.

Voor de werkgevers was een aanpassing van de regelgeving alleen mogelijk als ze budgetneutraal zou zijn. Omdat de sociale partners het ook eens moesten worden over de gerichte besteding van 1,6 miljoen euro (saldo) van de welvaartsenveloppe, zijn ze overeengekomen om een deel van dat budget aan te wenden om de toegang tot het zorgverlof voor gehandicapte kinderen te verbeteren.

Vandaag kunnen alleen ouders die attesteren dat hun kind voor minstens 66 procent fysiek of mentaal ongeschikt is (of 4 punten attesteren in pijler 1 van de medisch-sociale schaal van de kinderbijslag), tijdskrediet of ouderschapsverlof aanvragen tot de leeftijd van 21 jaar. Het voorstel waarover overeenstemming werd bereikt, houdt in dat zorgverlof kan worden gevraagd tot de leeftijd van 21 jaar, indien het kind voor minstens 66 procent (pijler 1 – huidig criterium) ongeschikt is en/of minstens 9 punten behaalt in de drie pijlers van de medisch-sociale schaal van de kinderbijslag.

De budgettaire impact van de maatregel is beperkt en wordt gecompenseerd door het saldo van de welvaartsenveloppe. Voor de ouders van deze kinderen maakt deze versoepeling een wereld van verschil. Zo hebben zij, eenmaal de maatregel in voege treedt, een betere toegang tot het zorgverlof, doordat zij tot het kind de leeftijd van 21 jaar bereikt (in plaats van 8 jaar voor tijdskrediet of 12 jaar voor ouderschapsverlof), gebruik zullen kunnen maken van beide zorgverloven.

Bron: VBO (vbo.be)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen