< Terug naar overzicht

U vindt uw baas niet bepaald sympathiek? Wetenschappers geven u gelijk

Recent onderzoek toont aan waarom we onze bazen, chefs of leiders als arrogant afschilderen. Macht beschadigt namelijk ons brein, waardoor we onvriendelijk worden. En daar valt maar bitter weinig aan te doen. Grote baas, kleine baas, u bent 'beschadigd' ...

De Amerikaanse psycholoog Dacher Keltner van de universiteit van Californië (Berkeley) toonde aan dat macht ons brein beschadigt. Hij onderzocht twee decennia lang het gedrag van verschillende machthebbers en daaruit bleek dat ze zich gedroegen als mensen met een traumatisch hersenletsel. Zo waren ze impulsiever, schatten ze minder goed risico's in en verminderde hun inlevingsvermogen.

Dacher Keltner staat niet alleen met zijn bevindingen. Ook de Canadese neuroloog Sukhvinder Obhi van de McMaster Universiteit in Ontario kwam al eerder tot gelijkaardige resultaten. In tegenstelling tot Keltner, onderzocht hij niet het gedrag van machthebbers, maar wel hun brein. In zijn onderzoek vergeleek hij de hersenen van machthebbers met die van 'gewone' mensen.

Daaruit bleek dat macht het spiegelingsproces, dat aan de basis ligt van empathie, schaadt. In normale gevallen imiteren mensen immers elkaars gedrag, maar dat doen machthebbers dus niet. De resultaten van Obhi's onderzoek bevestigen dan ook de ‘power paradox’ van Keltner. Die stelt dat zodra we de macht hebben, we vaardigheden verliezen die we juist nodig hadden om de macht te verkrijgen.

Focus

Hoewel macht ervoor zorgt dat we gemakkelijker informatie krijgen en ons beter kunnen concentreren op de essentiële informatie, maakt het ons ook arroganter. Machthebbers doen namelijk minder moeite om mensen te leren kennen en reageren botter.

Bron: De Morgen (demorgen.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen