< Terug naar overzicht

“Twintigers en dertigers zullen minder pensioen krijgen”

Volgens een nota van pensioenenexpert Frank Vandenbroucke dreigen Belgen tussen 20 en 40 jaar erop achteruit te gaan door de pensioenhervorming. Hij baseert zich daarvoor op een studie van het Federaal Planbureau.

De pensioenhervorming heeft niet veel goeds in petto voor de twintigers en dertigers, concludeert voormalig SP.A-topman en huidige professor Frank Vandenbroucke in een nota. De Academische Raad, die wordt voorgezeten door de voormalige Vlaamse minister van Onderwijs, vreest dat de kwaliteit van de pensioenen voor werknemers op lange termijn niet gegarandeerd is. De raad baseert zich op een studie van het Federaal Planbureau. Het gaat om een prognose voor de periode 2040-2060, de periode waarin de huidige twintigers en dertigers met pensioen gaan.

Kloof tussen loon en pensioen wordt groter

De nota leert dat het huidige pensioensysteem, met de hervormingen die al zijn doorgevoerd, onvoldoende in staat is om de maatschappelijke en economische evoluties in alle omstandigheden op te vangen. Zo zullen de lonen stijgen als de economische groei de wind in de zeilen heeft, maar zullen de pensioenen minder snel mee evolueren. Daardoor wordt het verschil tussen het laatst uitbetaalde loon en het pensioenbedrag groter.

Vandaag houdt een werknemer gemiddeld 38,1 procent over. Dat zou in het slechtste scenario zakken tot amper 34 procent. Het gaat enkel om de privésector. Ambtenaren en zelfstandigen blijven buiten schot.

Puntensysteem

Volgens de pensioenexpert geeft de politiek geen leiding en investeert ze niet in discussie. “Misschien begrijpt de regering niet hoe duurzaam en hoe grondig ze moet hervormen?” Hij schaart zich wel achter de verhoging van de pensioenleeftijd en het afschaffen van de pensioenbonificatie.

Het puntensysteem kan volgens Vandenbroucke soelaas brengen. Het systeem moet de huidige pensioenregeling vervangen. Bedoeling is dat een werknemer punten verzamelt op basis van zijn loopbaan. Hoe langer hij werkt, hoe meer punten hij verdient. Het systeem houdt ook rekening met de hoogte van het loon. Voorts krijgen mensen met een zwaarder beroep een bonus.

“Het puntensysteem is veel minder gevoelig voor economische en maatschappelijke evoluties”, klinkt het. Al lopen de sociale partners niet bepaald warm voor zo'n regeling.

Bron: Knack (knack.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen