< Terug naar overzicht

Tweede indexsprong heeft amper draagvlak

In de federale regering gaan enkele stemmen op voor een tweede indexsprong. Dat moet een half miljard opleveren om het gat in de begroting te dichten, maar zou ook betekenen dat een volgende loonsverhoging tot begin 2018 wordt uitgesteld.

Vorige week raakte bekend dat het gat in de begroting geen 2,4 miljard euro bedraagt, maar wel 4,2 miljard. Zoals dat gaat tijdens begrotingsgesprekken, circuleren dan tientallen ideeën om het gat te dichten. Eén daarvan is een nieuwe ingreep in het loonindexmechanisme.

De regering voerde al een indexsprong door, maar door de hoge inflatie is het effect daarvan getemperd. Om nu toch aan extra geld te komen, is er een voorstel om de indexaanpassing - die er normaal in de loop van 2017 ging komen - tot begin 2018 uit te stellen, bijvoorbeeld door aan de indexkorf te sleutelen (zeg maar de producten waarvan de prijs de index sturen). Dat zou ongeveer een half miljard euro opleveren.

Het is echter nog maar een voorstel en zoals verwacht gaat CD&V in het verzet. CD&V-vicepremier Kris Peeters reageert afwijzend: “Een tweede indexsprong is niet verstandig. Er is al een eerste indexsprong geweest, waar we een inspanning hebben gevraagd van de mensen, om de loonlasten te verlagen en jobs te creëren. Dat is al een heel moeilijke oefening geweest.” Ook een indexsprong alleen voor ambtenaren of uitkeringstrekkers, is voor Peeters niet evident.

Weinig animo is er ook bij de oppositiepartijen Groen en SP.A: “Het lijkt wel een provocatie op de dag dat duizenden mensen op straat komen voor meer rechtvaardigheid.”

Bron: Deredactie.be


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen