< Terug naar overzicht

Twee op drie bereid tijdelijk elders te werken door coronacrisis

Twee op drie Belgen zeggen dat ze tijdelijk elders aan de slag zouden willen als dat nodig zou zijn. Bijvoorbeeld om bij te springen in de zorgsector, die handen tekortkom of in bedrijven die ondanks of juist door corona heel wat extra werk hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van HR-dienstenbedrijf Acerta bij 2000 werkende Belgen. Vooral personeel uit de horeca, de communicatie- en eventsector en het toerisme is voor een tijdelijke uitwisseling te vinden. Er zijn wel twee belangrijke voorwaarden: het perspectief om terug te kunnen keren naar zijn oorspronkelijke werkgever en het behoud van loon en arbeidsvoorwaarden.

Twee op drie is dus bereid tijdelijk (enkele maanden tot enkele jaren) bij een andere organisatie te werken als dat nodig zou zijn. Bijvoorbeeld omdat het eigen bedrijf in financiële moeilijkheden komt of omdat er elders nood is aan extra werkkrachten. De Belg wil wel zijn huidige verworvenheden (loon en arbeidsvoorwaarden) niet opgeven en verwacht de zekerheid dat hij op termijn kan terugkeren naar de eerste werkgever.

Kathelijne Verboomen, Director Kenniscentrum Acerta Consult: “Dit toont het enorme potentieel van het delen van werknemers tussen bedrijven en sectoren. Het is een mogelijkheid waar voor de coronacrisis nauwelijks iemand aan dacht. Werknemers bij bedrijven in moeilijkheden, zouden terechtkunnen bij andere die juist extra mankracht nodig hebben, omdat ze bijvoorbeeld nieuwe producten maken of gewoon in een sector zitten waar de vraag door corona sterk gestegen is. Neem bijvoorbeeld de zorgsector: het potentieel is daar in deze tijden erg groot. Ook werkgevers staan open voor de mogelijkheid om werknemers voor bepaalde tijd uit te wisselen. Ongeveer 40 procent ziet dat zitten, zolang de praktische en administratieve drempels vooraf maar goed doorgesproken worden.”

Figuur 1: Medewerkers over ‘werknemers delen’ als de wet het toelaat

Het enthousiasme om tijdelijk naar een ander bedrijf over te stappen, wordt iets minder als de nood minder hoog is, als de eigen job niet op het spel staat door financiële moeilijkheden of reorganisaties. Maar toch zijn er ook andere motivaties: 63 procent is bereid tijdelijk elders aan de slag te gaan om nieuwe dingen bij te leren. Ook om het risico op een bore-out te vermijden, wil 62 procent tijdelijk andere horizonten opzoeken.

Ongeacht statuut, leeftijd, gender, niveau

De bereidheid om te worden gedeeld met een andere werkgever is onder medewerkers over de hele lijn – dus ongeacht statuut, leeftijd, gender, niveau – ongeveer even groot. Het hoger management staat er wel iets meer voor open dan het administratief ondersteunend personeel.

Figuur 2: Bereidheid om desnoods tijdelijk bij een andere werkgever te werken, volgens niveaus

Mentale rust

Bijna driekwart van wie volledige weken tijdelijk werkloos was, heeft geen andere betaalde arbeid verricht. Als tijdelijke werkloosheid inderdaad tijdelijk is, kan het deugd doen om van het werk los te koppelen. Het kan even voor extra zuurstof zorgen. Maar een perspectief hebben is heel belangrijk voor het mentale welbevinden. Dreigt tijdelijke werkloosheid te lang te duren of is de duur ervan onvoorspelbaar, dan kan het juist comfortabel zijn te weten dat tijdelijk elders werken ook een optie is.

De gegevens komen van het tweejaarlijkse grootschalig onderzoek dat Acerta door het onderzoeksbureau Indiville liet uitvoeren bij werknemers. Er waren 2.072 respondenten. Het was een representatieve steekproef van de arbeidsmarkt op basis van de recentste cijfers van Statbel. De enquête liep van 1 tot 21 september 2020.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen