< Terug naar overzicht

Twaalf vragen voor sociale partners

De federale regering heeft nog geen voorstel gedaan om het statuut van arbeiders en bedienden te harmoniseren. Maar stuurde de sociale partners huiswaarts met 12 vragen die hen tot een overeenkomst moeten leiden. Daarmee legt de regering de verantwoordelijkheid opnieuw bij de sociale partners.

De sociale partners krijgen tot vrijdag 21 juni de tijd om een definitief voorstel te doen over de harmonisering van het statuut van arbeiders en bedienden. De federale regering gaf hen twaalf vragen mee als leidraad.

Zo wil de federale regering weten of de sociale partners de onderhandelingen willen beperken tot het verschil in opzeggingsvergoeding en de carensdag, de twee onderdelen die tegen 8 juli moeten weggewerkt worden. Of wordt er ook een oplossing gezocht voor andere verschillen, zoals vakantiegeld, aanvullende pensioenen en de proefperiode? Als het alleen over de opzeggingstermijn en de carensdag gaat, kan er dan al een agenda voor de tweede fase afgesproken worden?

Daarnaast wil de regering ook weten waar tussenin de bestaande opzeggingstermijnen voor arbeiders en bedienden het nieuwe statuut zich moet bevinden. Wat met verworven rechten uit het verleden? Wanneer moet het nieuwe statuut starten en hoelang duurt de overgangsperiode?

Andere vragen verwijzen naar de noodzaak voor een modernisering van het ontslagrecht.

Werkgevers en vakbonden toonden zich bereid om opnieuw te onderhandelen.

Bron: De Standaard/De Tijd/De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen