< Terug naar overzicht

Trends in flexibel werken

Sociale media breken door. Werknemers kiezen zelf waar en wanneer ze werken. Van thuis uit werken wordt de regel. De grens tussen aan het werk zijn, of (even) niet, vervaagt. Grote bedrijven komen onder druk te staan om hun zware interne procedures in twjfel te trekken.

Dat zijn de belangrijkste trends inzake ‘flexibel werken’ die volgens een groep van 130 leden van het Flanders DC-netwerk in de komende vijf jaar de bovenhand zullen nemen. Zij ventileerden hun mening na een oproep door Flanders DC, de organisatie die in Vlaanderen de ondernemingscreativiteit wil bevorderen.
‘Welke trend zal jouw werk in de komende vijf jaar beïnvloeden?', luidde de vraag. De antwoorden werden in vijf categorieën ingedeeld:

 • 1. De definitieve doorbraak van de sociale media


  Het belang van sociale media zal de volgende jaren exponentieel toenemen. Dat steeds meer mensen met hun smartphone 24/7 online zijn, versterkt dit fenomeen nog. Bedrijven moeten niet enkel hun marketingaanpak veranderen, ze moeten ook transparanter en eerlijker zijn en hun merk vullen met andere waarden.
  De HR-wereld zou positieve en negatieve gevolgen verwachten van deze trend. Sociale netwerken zullen uitgebreid gebruikt worden in de zoektocht naar geschikte werknemers, waardoor werkgevers al een vrij duidelijk afgetekend beeld krijgen van een potentiële kandidaat nog voor men hem of haar ontmoette. Nadeel is wel dat de sollicitant ook alle mogelijke info over de rekruteerder kan verzamelen, wat die laatste kwetsbaarder maakt.


 • 2. Flexibel werken


  Flexibel werken is de tweede vaakst vernoemde trend. Werknemers kiezen zelf waar en wanneer ze werken. Thuis (of waar dan ook) werken wordt eerder regel dan uitzondering. SmartPhones, Wifi en andere toepassingen maken dit technisch mogelijk. Het verkeersinfarct, tekorten aan fossiele brandstoffen en de nood aan een betere balans tussen werk en gezin overtuigen werkgevers van de noodzaak.
  Vergaderingen worden buiten de spitsuren belegd, maar gebeuren vooral via webconferencing. Via de verschillende sociale media kan iedereen volgen waar je aan werkt, zodat je voortdurend verantwoording aflegt. Er wordt ook geopperd dat er van werknemers mentaal een grote flexibiliteit verwacht wordt. Ze moeten goed omkunnen met verandering en dienen zich voortdurend bij te schaven.


 • 3. Groene economie


  Ook vaak gehoord is de verdere opmars van de groene economie. Duurzaamheid wordt kernbusiness voor bedrijven.


 • 4. Authenticiteit en schaalverkleining


  ‘Doe maar gewoon’ wordt het nieuwe adagium. Het model van grote complexe bedrijven die steeds meer activiteiten outsourcen wordt steeds minder houdbaar. Er zullen kleinere, veerkrachtige bedrijven ontstaan die toegespitst zijn op hun essentie. Grote bedrijven komen onder druk te staan om hun zware interne procedures in twijfel te trekken.


 • 5. Grensvervaging


  Ten slotte zullen allerlei bestaande scheidingslijnen wegvallen: tussen business units binnen bedrijven of zelfs tussen concurrerende leveranciers. Ook de grenzen privaat-publiek, consument-producent, consultant-klant worden verder gesloopt.


 • Bron: Flanders DC

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen