< Terug naar overzicht

Trendbreuk in Vlaamse werkzaamheidgraad

Volgens het derde opvolgingsrapport van het Strategisch Plan Werkgelegenheid 2000-2004 van de Vlaamse minister van Werkgelegenheid Renaat Landuyt leidde de neergaande economische conjunctuur tot een trendbreuk in de werkzaamheidgraad, die na een jarenlange continue stijging stagneerde.

Volgens het derde opvolgingsrapport van het Strategisch Plan Werkgelegenheid 2000-2004 van de Vlaamse minister van Werkgelegenheid Renaat Landuyt leidde de neergaande economische conjunctuur tot een trendbreuk in de werkzaamheidgraad, die na een jarenlange continue stijging stagneerde. Het cijfer voor Vlaanderen (63,4 %) ligt net onder het Europees gemiddelde. Wanneer men het totale aantal gewerkte uren bekijkt, situeert de Vlaamse werkzaamheidgraad (66,1%) zich boven het Europese gemiddelde en dat van onze buurlanden. De samengebalde loopbaan van de Vlaamse bevolking tussen 25 en 49 jaar ligt mede aan de basis hiervan.
Met betrekking tot de evenredige deelname aan de arbeidsmarkt van de zogenaamde kansengroepen blijkt uit de cijfers dat deze een structureel zwakke positie innemen en daarom bijzondere en blijvende beleidsaandacht verdienen. De vrouwen slaagden er als enige kansengroep in om de kloof met de gemiddelde werkloosheid verder te dichten. Bij jongeren en niet-Europeanen steeg de werkloosheid meer dan gemiddeld en bij de laaggeschoolden werd een verontrustende daling van de werkzaamheidgraad vastgesteld.
De deelname aan opleiding nam toe van 6,9% in 2000 tot 7,4% in 2001, maar volgens Landuyt moet de overheid zich meer toespitsen op het verkleinen van de digitale kloof. Er zijn nog steeds personen, vooral laaggeschoolden, die niet vertrouwd zijn met of geen toegang hebben tot ICT-toepassingen.

Het volledige opvolgingsrapport kan gratis besteld worden bij Mieke Kimpe, tel. 02/553.40.60, mieke.kimpe@ewbl.vlaanderen.be

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen