< Terug naar overzicht

Training en scholing maken overstap naar nieuwe baan gemakkelijker

Training en scholing zijn belangrijk voor het vinden van nieuw werk als werknemers hun baan verliezen. Dat blijkt uit het rapport 'Overstappen op de arbeidsmarkt' van de Universiteit van Tilburg. De onderzoekers bevelen ook aan om eerder te beginnen met het begeleiden van boventallige werknemers.

Economische ontwikkelingen, toegenomen concurrentie en technologische innovaties zorgen ervoor dat functies wijzigen of verdwijnen. Voor werknemers, de arbeidsmarkt en de sociale zekerheid is het van groot belang dat werknemers desondanks aan het werk blijven.
Universiteit Tilburg onderzocht met steun van Instituut Gak en de Provincie Noord-Brabant of en hoe werkgevers in de periode 2014-2017 boventallige werknemers ondersteunden bij het vinden van ander werk, of van die ondersteuning gebruik werd gemaakt en wat de uitkomsten waren. De onderzoekers interviewden organisaties en enquĂȘteerden zowel boventalligen als werkgevers in Noord-Brabant.

Weinig deelname

Het onderzoek toont aan dat grotere organisaties vaker beleid en trajecten gericht op Van Werk Naar Werk (VWNW) toepassen dan kleine bedrijven. Het aanbod aan VWNW-activiteiten is vrij breed, maar van veel activiteiten wordt weinig gebruik gemaakt. Het meest populair zijn individuele begeleiding, sollicitatietrainingen en workshops.
Ruim driekwart van de boventalligen die opnieuw een baan wenst na ontslag vindt weer ander werk, maar niet altijd tegen dezelfde voorwaarden en meestal in een andere sector. Degenen die een nieuwe baan vinden van lagere kwaliteit dan voor het ontslag, hebben bovendien vaker een slechtere mentale gezondheid.

Training helpt

Voorts blijkt dat vooral het volgen van training of scholing bijdraagt tot het sneller vinden van nieuw werk. Gemiddeld zijn degenen die een training of scholing volgen bijna een half jaar korter werkloos na ontslag. Persoonlijke aandacht en begeleiding door een externe coach, sociale steun van familie en vrienden en hulp bij solliciteren werken ook bevorderend.
De onderzoekers bevelen werkgevers aan om meer op maat gesneden VWNW-trajecten aan te bieden en daar ook eerder mee te beginnen, liefst voordat ontslag is aangezegd.

Bron: Universiteit Tilburg

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen